De ce roșiile țuguiate pot fi periculoase pentru sănătate. Explicațiile specialiștilor
Postat la: 11.06.2024 - 07:03
Roșiile țuguiate pot fi un pericol pentru sănătate, avertizează specialiștii. Dacă unii fermieri susțin că acel moț este o caracteristică a unui soi bulgăresc de roșii, specialiștii avertizează că acesta poate indica forțarea coacerii cu diverse chimicale.
"Sunt foarte puține soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic, este un caracter de soi, așa cum este la Prekos. Dar, trebuie știut că cele care au un țugui foarte pronunțat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forțată a fructelor", declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău.
Specialistul susține că multe dintre aceste soiuri de roșii sunt crescute în solariile sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanțe controversate, precum Ethrel sau 2,4-D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.
"Putem vorbi de stimulatori aprobați, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar și interziși, care sunt mult mai concentrați. Aceștia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut și încă se mai folosește, din păcate, 2,4-D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forțată a fructelor", spune Vânătoru.
Costel Vânătoru a explicat cum se desfășoară întregul proces de forțare a coacerii tomatelor. "Se stropește planta sau se aplică la codiță cu un tampon cu vată îmbibată în aceste substanțe. Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4-D, se produce o strangulare ce blochează alimentarea cu substanțe nutritive, cu hrană, a plantei, oprește fructul din creștere și grăbește coacerea. Se practică, din păcate, pentru a prinde preț, să valorifice mai devreme recolta", spune cercetătorul Costel Vânătoru.
Aceste practici de forțare a coacerii cu substanțe chimice pot avea efecte negative asupra sănătății consumatorilor, deoarece substanțele utilizate pot rămâne în fruct și pot fi ingerate. De aceea, este important să fii atent la aspectul roșiilor pe care le cumperi și să alegi produse cultivate în mod natural, fără utilizarea excesivă a chimicalelor.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu