Dennis Quaid la Tucker Carlson: "O furtuna solară majoră care va urma cu siguranta va ucide 90% din populație într-un an"

Postat la: 26.01.2024 - 13:55

Este greu de imaginat cum ar fi viața noastră fără electricitate și fără numeroasele sisteme care se bazează pe rețea, dar este ceva pentru care lumea trebuie să se pregătească, deoarece este doar o chestiune de timp până când va avea loc o catastrofă.

Actorul Dennis Quaid a stat recent de vorbă cu Tucker Carlson pentru a avertiza cu privire la această posibilitate foarte reală și pentru a vorbi despre noul său documentar, Grid Down, Power Up.

"Practic, există o probabilitate de 100% ca soarele nostru, generând ceea ce ei numesc GMD, care este o furtună solară, care lovește puternic, lovește Pământul nostru și câmpul magnetic pe care îl avem în jurul Pământului și poate prăji tot ce este electric deasupra solului, inclusiv întreaga noastră rețea", i-a spus el lui Carlson.

Acest lucru nu numai că se poate întâmpla în teorie, dar s-a mai întâmplat și înainte. Evenimentul Carrington a fost cea mai puternică furtună geomagnetică înregistrată vreodată și a fost cauzată de o ejecție de masă coronală de la Soare care s-a ciocnit cu magnetosfera Pământului în 1859.

Pe atunci, însă, existau doar linii telegrafice, nu rețeaua electrică extinsă pe care o avem astăzi. Liniile telegrafice au fost complet prăjite și au trebuit să fie înlocuite, dar viața a continuat în mare parte ca de obicei, deoarece oamenii erau autosuficienți; toată lumea trăia practic "în afara rețelei" la acea vreme.

Cu toate acestea, astăzi ar fi o poveste mult diferită. Deși o astfel de furtună solară nu i-ar afecta direct pe oameni, efectele sale ar fi de mare amploare și ar duce inevitabil la pierderi masive de vieți omenești. Quaid a explicat ce ar însemna acest scenariu pentru omenire, spunându-i lui Carlson: "Nu ar mai fi apă la robinet. Nu ai putea face rost de benzină pentru mașină, pentru că întregul sistem ar fi avariat. Tot ceea ce ne bazăm ar dispărea".

Comerțul digital, transportul, sistemul financiar, sistemele de tratare a apei și de canalizare, livrarea de alimente, telefoanele, internetul și numeroase alte aspecte ale vieții moderne ar fi indisponibile.

Quaid a declarat că un studiu a arătat că 90% din populație ar fi moartă în decurs de un an de la o astfel de defecțiune catastrofală a rețelei. Locuitorii orașelor s-ar descurca deosebit de prost, în timp ce cei care locuiesc în mediul rural ar putea avea la dispoziție mai multe resurse pentru a supraviețui.

Nu numai că repararea unor astfel de pagube ar fi prohibitiv de costisitoare, dar nici măcar nu ar exista o modalitate de a o face, având în vedere dependența noastră de rețea.

Quaid a subliniat cât de nepregătite sunt SUA pentru acest tip de scenariu. El a spus că președintele Trump și Obama au încercat să implementeze măsuri de protecție a rețelei, dar eforturile lor au fost blocate de agențiile de reglementare care sunt controlate de lobbyiștii companiilor energetice. Majoritatea companiilor energetice sunt private și nu sunt dispuse să cheltuiască sumele uriașe de bani necesare pentru o protecție adecvată.

Cu toate acestea, această investiție ar fi relativ ieftină în comparație cu costul de recuperare în urma unui astfel de eveniment. De fapt, el a spus că 100 de miliarde de dolari ar fi suficienți pentru a instala relee de protecție capabile să oprească prăjirea transformatoarelor, la fel ca un dispozitiv de protecție împotriva supratensiunilor - iar Quaid subliniază că este aproximativ aceeași sumă de bani pe care SUA a dat-o Ucrainei până acum.

Nu numai că este probabil ca acest tip de eveniment să se întâmple în mod natural, dar teroriștii ar putea, de asemenea, să vizeze rețeaua de pe coasta SUA într-un super atac EMP care ar avea efecte similare cu un eveniment geotermic de la soare. Nu am putea vedea sau auzi o astfel de explozie în vidul din spațiu, dar aceasta ar emite raze gamma care ar cuprinde SUA și ar distruge rețeaua electrică, ducând la o pană de curent la nivel național care ar dura luni, dacă nu ani de zile.

Quaid crede că acest lucru ar trebui să primească mai multă atenție decât este; el a remarcat că Rusia și China au făcut mai mult decât SUA pentru a-și proteja infrastructura de această eventualitate.

De asemenea, el dorește ca mai mulți oameni să fie conștienți de această amenințare și să facă presiuni asupra guvernului pentru a lua măsuri de protecție înainte de a fi prea târziu. Toate sectoarele economiei, din cauza dependenței lor de electricitate, ar trebui să facă presiuni în acest sens.

Quaid a declarat că oamenii se gândesc în mod eronat la acest lucru ca la un asteroid care lovește Pământul, ceva foarte îndepărtat: "Este ceva la care nu ne place să ne gândim, dar este... fie că este vorba de Soare sau de un actor rău, este ceva care are șanse de 100% să se întâmple și noi nu suntem... pregătiți în niciun fel pentru asta".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu