Descoperire a unui savant, care naște controverse: Locul secret unde s-ar afla conștiința în organism

Postat la: 28.11.2024 - 11:29

Tamlyn Huynt, un savant specializat în psihologie de la Laboratorul META al Universității California din Santa Barbara, Statele Unite, a descris într-o lucrare publicată în revista Scientific American, o descoperire legată de locul secret unde se află conștiința, un fapt controversat.

Expertul spune că ea ar putea trăi în secret în curenții electrici din creierul uman. Multe teorii încearcă să explice conștiința, dar una care câștigă teren este ideea câmpurilor electromagnetice (EM) - în special, câmpurile efaptice - care coordonează conștiința în creier, potrivit SciAm.

Un nou articol publicat în revista Scientific American în luna noiembrie 2024 expune cazul acestei teorii intrigante și arată cum câmpurile EM ar putea reduce decalajul de viteză și explica conștiința. Mai este un drum lung de parcurs pentru a afirma rolul acestor câmpuri EM în conștiință, dar dovezile tot mai mari arată că ele (cel puțin) joacă un rol.

Natura detestă vidul și același lucru se poate spune despre misterele științei. Ori de câte ori un fenomen pare inexplicabil - cel puțin, cu teoriile și legile care stau la baza cunoașterii noastre - o multitudine de ipoteze umple rapid golul. Acest lucru este valabil mai ales în fizică, unde noile observații au dat naștere ideilor legate de teoria haosului, teoria corzilor și teoria materiei întunecate la rece (printre multe altele). Dar același lucru se poate spune și despre lumea științifică a minții conștiente.

Mai simplu spus: nu știm cu adevărat de ce gândim (și, prin urmare, cine suntem). Dar o multitudine de teorii încearcă să explice fenomenul biologic al conștiinței care stă la baza existenței noastre. Unele teorii compară creierul cu un computer, neuronii fiind înlocuitori pentru tranzistori. Alte teorii cred că creierul este non-algoritmic și că conștiința are poate o calitate cuantică.

Dar o teorie în special câștigă o anumită tracțiune experimentală în ultimul timp. Aceasta explorează modul în care conștiința umană ar putea fi explicată prin câmpurile electromagnetice - cunoscute sub numele de „câmpuri efaptice" - produse de neuroni prin arderea sinaptică. Aceste câmpuri sunt cele care permit unei electroencefalograme (EEG), de exemplu, să preia activitatea creierului.

„Efapticul" din cuplarea câmpurilor electromagnetice înseamnă pur și simplu „atingere", a scris Tamlyn Hunt, expert în psihologie de la laboratorul META al Universității California din Santa Barbara, SUA.

Deși nu sunt binecunoscute, efectele câmpurilor efaptice rezultă din interacțiunile electrice și magnetice din manual care alimentează celulele noastre. „Rezultatele experimentale interesante", a continuat el, „sugerează că aceleași forțe joacă un rol mai important în creier decât cel suspectat și poate chiar în conștiință".

Hunt a continuat descriind modul în care, în 2019, cercetătorii de la Universitatea Case Western Reserve din Ohio au disecat complet hipocampul unui șoarece. În ciuda despărțirii, echipa a înregistrat încă activitate care ar putea „sări" peste tăietură - un fenomen posibil doar prin cuplarea câmpului electric. Acest efect s-a disipat odată ce secțiunile tăiate au fost separate cu mai mult de 400 de microni.

Acest efect electric ar putea ajuta la explicarea unei alte probleme în înțelegerea noastră actuală, bazată pe neuroni, a conștiinței - căile normale de vârf sunt prea lente pentru a explica funcția cognitivă. Cu toate acestea, atunci când este cuplată cu viteza acestor efecte de câmp efaptic, această viteză crește de aproximativ 5.000 de ori, conform unui alt studiu din 2020.

Câmpurile efaptice și alte teorii ale conștiinței se bazează pe aceste metode calculabile, dar puțini abordează ceea ce este cunoscut sub numele de „problema grea" a conștiinței - modul în care acele procese biologice creează experiență subiectivă.

Acestea fiind spuse, dacă istoria științei ne arată ceva, este că aceste viduri de înțelegere umplute cu diverse ipoteze se cristalizează în cele din urmă în fapte cu suficiente dovezi, date și verificări. Rezolvarea misterului conștiinței este unul dintre cele mai complicate eforturi științifice întreprinse de oameni, dar pe măsură ce mașinațiunile biologice ale creierului sunt dezvăluite încet, contururile neclare ale conștiinței capătă claritate.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu