Descoperirea antică ce schimbă istoria medicinei: După mii de ani, apar detalii noi despre bolile moderne
Postat la: 27.06.2024 - 10:40
Descoperirea unui mormânt ar putea face lumină asupra bolilor antice, ceea ce ar putea conduce la o mai bună înțelegere a afecțiunilor moderne.
O nouă descoperire a 33 de morminte antice în orașul Aswan din sudul Egiptului ar putea dezvălui "noi informații despre bolile" predominante la acea vreme, a declarat luni Ministerul Turismului și Antichităților. Mormintele datează din perioada târzie a Egiptului Antic și din perioada greco-romană, care au durat împreună din secolul al VII-lea î.Hr. până în jurul secolului al IV-lea d.Hr.
Înmormântările au fost găsite de o misiune arheologică comună egipteano-italiană. Ayman Ashmawy, care conduce Divizia de Antichități Egiptene a Consiliului Suprem al Antichităților, a declarat că studiile mumiilor "indică faptul că între 30 și 40 la sută dintre cei îngropați au murit în tinerețe, ca nou-născuți sau adolescenți".
Patrizia Piacentini, profesor de egiptologie și arheologie la Universitatea din Milano, a condus partea italiană a misiunii. Ea a declarat că studiile preliminare asupra rămășițelor au arătat că "unii sufereau de boli infecțioase, în timp ce alții aveau tulburări osoase". Rămășițele mai multor femei adulte prezentau semne de traumă a oaselor pelvine. Alte mumii indicau "anemie, malnutriție, boli toracice, tuberculoză și semne de osteoporoză", a spus Piacentini într-o declarație a ministerului, citata de phys.org.
Din 2018, misiunea excavează zona din jurul mausoleului Aga Khan unde este înmormântat Sir Sultan Mahomed Shah, pe malul vestic al râului Nil, chiar vizavi de centrul orașului Aswan. Printre rămășițele găsite se aflau "un adult, probabil o femeie, și un copil care ar fi putut muri la vârsta de unul sau doi ani", a declarat Abdelmoneim Said, directorul general al Antichităților din Aswan și Nubia. "Cele două corpuri erau încă atașate unul de celălalt în interiorul unui sicriu de piatră", a adăugat el.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu