Doi piloți au adormit la manșă în timpul zborulului: peste 150 de oameni au trăit un adevărat coșmar

Postat la: 08.03.2024 - 20:05

Agenţia indoneziană de securitate aeriană a lansat un apel la adresa companiilor aeriene solicitându-le să-şi întărească controalele în cabinele de pilotaj şi să se asigure că personalul de bord dispune de timp de odihnă suficient înainte de fiecare zbor după ce doi piloţi ai companiei aeriene Batik Air au adormit în timpul unui zbor local la sfârşitul lunii ianuarie, dar din fericire zborul s-a încheiat fără alte incidente.

La 25 ianuarie, pilotul şi copilotul de la manşele unui avion Airbus A320 au dormit simultan timp de aproximativ 28 de minute în timpul unui zbor între Sulawesi (nordul Indoneziei) şi capitala Jakarta, conform unui raport preliminar al Comitetului Naţional pentru Siguranţa Transporurilor (KNKT). Acest raport a fost publicat online pe site-ul agenţiei la sfârşitul lunii trecute.

Unul dintre piloţi nu s-a odihnit suficient în noaptea dinaintea zborului, explică raportul, unde se mai precizează că incidentul a antrenat o serie de erori de navigaţie, dar cei 153 de pasageri şi 4 însoţitoare de bord au încheiat nevătămaţi această călătorie cu avionul care a durat 2 ore şi 35 de minute.

La aproximativ 30 de minute după decolare, comandantul de bord i-a solicitat copilotului autorizaţia de a se odihni pentru scurt timp, autorizaţie ce i-a fost acordată. Copilotul a preluat comenzile avionului dar în scurt timp a adormit şi el "din neatenţie", conform raportului.

La 28 de minute după ultima transmisiune radio înregistrată, pilotul s-a trezit şi a realizat că şi copilotul său dormea dus, iar avionul deviase de la traiectorie. El şi-a trezit imediat colegul, a răspuns apelurilor repetate ale controlorilor de zbor din Jakarta şi a corectat traiectoria de zbor, se mai precizează în raport.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu