Donald Trump câștigă voturile republicanilor „pas cu pas"

Postat la: 28.01.2024 - 11:00

Parafrazând-ul pe posesorul de bască americănească, după câștigarea alegerilor primare în Iowa și mai recentele din New Hampshire, putem spune că Donald Trump aleargă "pas cu pas" spre nominalizarea republicană, pentru marea revanșă electorală pregătită, în toamnă, lui Joe Biden.

Deși un stat mic, populat cu o populație majoritat albă, New Hamshire e important pentru că acolo pot vota și alegătorii neafiliați unui partid politic. Și în rândurile acestora, Trump a avut succes. Mai mult, contracandidata Nikki Haley a făcut o campanie door-to-door, timp de mai multe săptămâni. Și-a neglijat-o pe cea din Iowa, clasându-se pe locul al treilea, după DeSantis, și și-a concentrat eforturile pe micul stat de pe coasta de vest a SUA. Credea că-i va lua fața fostului ei șef de diplomație. N-a fost să fie.

După numărătoarea voturilor, Donald Trump ar fi obținut 55 % din opțiunile republicanilor, Nikki Haley, 44 %, de Santis, doar 1 %, la fel ca tânărul antreprenor, Vivek Ramaswamy. Retragerea lui De Santis, omul sistemului, din cursa pentru nominalizare, a arătat că tânărul guvernator a obosit și că nu e în stare să stăvilească bolidul MAGA.

Haley a fost guvernator al Carolinei de Sud și ambasador al ONU sub Trump. Căutătorii de noduri în papură au găsit că ea l-a învins pe Trump, în rândurile absolvenților de facultate și moderații din GOP - acronimul din Great Old Party. Analiștii de stânga văd un posibil semn că Trump încă nu își mai vas mai putea lărgi baza politică.

Susținătorii lui Haley spun că a obținut un scor bun. Și că acesta ar fi un impuls vital până la alegerilor primare de luna viitoare din statul său natal, Carolina de Sud, unde a fost guvernatoare. Banii ar continua probabil să curgă pentru a-i menţine în viaţă candidatura. La ei, alegătorii susțin campaniile, nu ca la noi, statul. Deși anticorupția de americani a fost inventată, nu se aplică în SUA, ca să fie goniți sponsorii, ca-n România.

Echipa de campanie a lui Haley a declarat presei că ea își va menține candidatura până la „Super Tuesday" în martie, când șaisprezece state votează. Dacă la noi în mentalul colectiv, s-a impus "Marțea neagră," la ei e "super marți," pentru republicani. Hărțuit cu patru dosare penale, ultragiat de presa de sistem, criticat de mișcarea woke neomarxistă că e prea radical, Trump continuă, pas cu pas, lupta pentru nominalizare. Publicația progresistă Politico susține că 44% dintre simpatizanții lui Haley nu l-ar vota pe Trump că e prea corupt.

Un sondaj recent New York Times/Siena College arată că Biden se bucură de mai mult sprijin din partea democraților și a independenților care îi preferă pe democrați (91%), decât poate conta Trump pe votul republicanilor și al independenților care tind să voteze cu republicanii (86%). Trump mai are timp să convingă masa conservatoare americană că el este ultima soluție în fața tăvălugului progresist.

Adversul nu doarme. Kamala Harris și Joe Biden încep un turneu prin mai multe state. Deep State-ul, la fel, ca în România, polarizează societatea. Interesul e să păstreze la putere establishmentul convenabil. Donald Trump va avea o luptă de cupă și spadă. În zadar îl atacă justiția (in)dependentă. Republicanii sunt convinși că dosarele penale sunt mijloace de luptă. Nu e ca la noi, cu imberbii și buzițele mov, orchestrate de lozinci și conduse de propagandă.

Ce e similar cu România e situația din presă. Un studiu recent releva că doar 3,4% dintre jurnaliștii marilor publicații ar vota cu Donald Trump. Vă dați seama cum au intrat aceștia în zona de confort? Și eu cunosc destui tineri conservatori, angajați în UM-urile de presă. Au luat fizionomia tartorilor.

Nici Joe Biden nu stă strălucit în scaun cu gândul la zorii următoarei victorii. Consilierii săi recunosc că bătălia va fi deosebit de strânsă. Nici democrații nu sunt prea încântați că trebuie să voteze un bătrânel. Dar totul e posibil. Unii susțin că Michelle Obama ar face switch-ul supriză. Biden este tot ce e mai bun pentru interesele oligarhiei. Nu credem că democrații să provoace supriza.
În discursul său de după victoria din New Hampshire, Trump a ironizat-o pe singura contracandidată, făcând-o impostoare. Presa de regiment i-a sărit fostului președinte la gât, acuzându-l de ultraj și lipsa de maniere elegante, de parcă alegerile sunt jocuri de societate, nu bătălii serioase.

Presa de regiment tot toacă ideea că Trump va fi stăvilit de justiție, în cele două soluții date de instanțele primare ale unor state, că n-ar putea apărea pe buletinele de vot, măsura fiind luată ca urmare a prevederii Constituției că cine participă la o insurecție nu poate candida în alegeri. Dosarele se află pe masa Curții Supreme de Justiție, unde Trump are majoritatea judecătorilor. Deci, nu sunt riscuri majore. Oricum, America ar lua foc, în situația unei decizii nefavorabile. MAGA e dură.

Marius Ghilezan

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu