Dorel Săndesc, medic ATI, aruncă în aer cazul doctorițelor acuzate de omor cu premeditare la Spitalul Sf. Pantelimon
Postat la: 08.08.2024 - 15:18
Președintele Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc, a declarat că reducerea dozei de noradrenalină este de fapt necesară odată ce starea pacientului s-a stabilizat și tensiunea a crescut, după ce procurorii acuză de crimă cu premeditare două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București.
Cele două doctorițe ATI au fost reținute, miercuri, pentru acuzaţia de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani care a intrat în stop cardio-respirator, după ce i s-ar fi redus brusc doza de noradrenalină, substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.
Medicul ATI Dorel Săndesc a afirmat, joi, că un pacient care are nevoie de creșterea tensiunii primește inițial o doză „mamut" de noradrenalină, așa cum au primit pacienți de la spitalul din București, după care dacă starea pacientul este mai bună, continuarea administrării unei doze de noradrenalină la un nivel la mare de mare este total contraindicată pentru că acest lucru ar putea să provoace decesul, astfel că reducerea dozei de noradrenalină este de fapt justificată medical și susținută de literatura de specialitate.
„În acest proces de stabilire a adevărului, datele medicale sunt capitale, sunt esențiale. Cheia problemei este noradrenalina. Din punct de vedere medical trebuie să vedem felul în care modul în care s-a administrat noradrenalina poate determina decesul pacientului. Uitându-ne pe doze, am constatat că dozele acela de 20 de mililitri pe oră sunt niște doze mamut, sunt niște doze foarte, foarte mari, dincolo de limitele dozelor standard utilizate. Ele se recomandă în situații în care la doza standard nu se reușește creșterea tensiunii. Care e scopul noradrenalinei? Să trateze șocul, adică să crească tensiunea. Ele se recomandă ca măsură eroică, dar nu se recomandă deloc, ba sunt chiar contraindicate, pe durată lungă. Într-un șoc refractar, literatura de specialitate arată că nu se justifică menținerea acelor doze, că ele însele sunt toxice, ele pot provoca stop cardiac. Deci reducerea dozei nu poate fi considerată o tentativă de omor, ea face parte din recomandările științifice. Dacă ăsta este subiectul, noi putem să confirmăm cu toate datele necesare faptul că reducerea dozei este justificată de evidențele medicale și aici mă întreb dacă procuratura a primit toate aceste date detaliate care să arate acest fapt", a declarat Dorel Săndesc.
Ancheta în acest caz a fost demarată după ce, în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă cu privire la faptul că, în perioada 4 - 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină - un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.
"La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. şi P.M., având calitatea de medici specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă 'Sf. Pantelimon' Bucureşti. Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei şi de către o persoană care a săvârşit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei)", se arată într-un comunicat al Parchetului.
"În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt. Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie", spun procurorii.
De asemenea, pe 4 aprilie 2024, ora 13,17, cele două doctoriţe, "profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu