Elev de clasa a VII-a, condamnat pentru tentativă la omor. Cum l-a atacat pe fratele mai mare al unui coleg

Postat la: 18.01.2021 - 19:18

Un adolescent din judeţul Iaşi, elev în clasa a VII-a, în momentul comiterii faptei, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Iaşi pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor.

Judecătorii au decis condamnarea adolescentului care în prezent are 15 ani cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pentru minori pe o perioadă de doi ani. Recunoaşterea faptelor, starea de minorat, contextul familial din care provine minorul au fost principalele argumente ale judecătorilor în stabilirea pedepsei. Incidentul care a dus la arestarea preventivă a adolescentului a avut loc în satul Vadu Vejei, în după-amiaza de 22 decembrie 2019.

Un grup de copii din sat au plecat în pădurea din apropiere pentru a tăia vlăstari de arbori să-şi confecţioneze sorcove pentru sărbătorile de iarnă. Printre aceştia, se afla şi Mihai, un băiat de 14 ani ce provine dintr-o familie nevoiaşă, cu 11 copii. Pentru că nu au găsit vlăstari au plecat din pădure, urmând să se întoarcă într-o altă zi. Pe drumul de întoarcere spre casă s-au întâlnit cu un alt grup de adolescenţi.

Printre aceştia se afla şi un tânăr de 17 ani, frate mai mare al unui coleg de clasă cu Mihai. Tânărul i-a reproşat băiatului de 14 ani că în urmă cu o zi îi pălmuise fratele. Nu a apucat să spună foarte multe pentru că Mihai a ridicat securea să îl lovească. Victima a încercat să se ferească, dar a fost lovită uşor pe umărul stâng. Într-un final, a reuşit să ia securea şi să o arunce jos, la distanţă, însă gestul l-a enervat pe adolescentul de 14 ani, care a scos un cuţit din geacă şi a început să lovească.

„În timp ce mă deplasam m-am trezit în spatele meu cu Adrian (victima n.r.). În acel moment am scos un cuţit pe care îl aveam pus în buzunarul de piept al hainei cu care eram îmbrăcat şi am încercat să îl lovesc în partea laterală a pieptului stânga, însă el s-a ferit şi doar i-am şters hainele. Însă, a doua lovitură i-am aplicat-o în burtă, l-am tăiat de la stânga la dreaptă", a relatat minorul poliţiştilor.

Ceilalţi copii, martori la întreaga scenă, au alertat părinţii, care, la rândul lor, au sunat la 112 după ajutor. La faţa locului a fost dirijat un elicopter SMURD. Pe lângă leziunea de zece centimetri, victima a suferit o anemie severă, pierzând mult sânge. A fost transportată la Spitalul de copii din Iaşi, unde medicii au reuşit să o stabilizeze. A avut nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

În timpul anchetei, agresorul a motivat că a acţionat de frică, pentru că aflase de la băieţii din sat că băiatul pe care îl pălmuise îşi va pune fraţii să îl bată. În momentul în care a văzut grupul rival pe drum s-a gândit că au pregătit răzbunarea şi va fi atacat. În realitate, anchetatorii au stabilit că "grupul rival", ieşise în zona respectivă pentru a avea semnal la telefon. De altfel, asupra lor nu s-a găsit nicio armă albă.

Specialiştii Serviciului de Probaţiune care l-au evaluat pe agresor au propus judecătorilor să dispună o măsură privativă de libertate, motivând că adolescentul prezintă risc pentru a comite noi fapte penale. Aceştia au subliniat că factorii care au dus la comportamentul infracţional al inculpatului sunt vârsta, nivelul redus al educaţiei pe care a primit-o (două stări de repetenţie), lipsa supravegherii adecvate din partea părinţilor şi neimplicarea constantă în activităţi constructive, neconştientizarea consecinţelor şi gravităţii faptei comise. Familia minorului a fost obligată de instanţă să achite 2.000 de lei daune morale victimei.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu