Eurodeputatul Dan Motreanu se declară în favoarea folosirii apei geotermale pentru furnizarea de căldură și pentru a obține energie electrică. PE a adoptat un raport prin care prezintă propuneri de finanțare

Postat la: 22.01.2024 - 18:57

Apa geotermală poate fi folosită pentru furnizarea de căldură și pentru a obține energie electrică, argumentează eurodeputatul Dan Motreanu în urma adoptării, în Parlamentul European, a unui raport referitor la energia geotermală prin care sunt prezentate propuneri pentru finanțarea proiectelor în domeniu.

În documentul mai sus amintit, eurodeputații solicită Comisiei Europene să aloce resurse în cadrul fondurilor existente pentru a sprijini explorarea, dezvoltarea și modernizarea proiectelor geotermale, în special pe baza tehnologiilor inovatoare, precum și recalificarea și perfecționarea lucrătorilor.

În egală măsură, Parlamentul European invită executivul european să prezinte o strategie geotermală a UE care să ofere orientări concrete statelor membre și administrațiilor locale pentru a accelera utilizarea energiei geotermale.

"Statele membre urmează să exploreze soluții financiare de reducere a riscurilor, cum ar fi granturile, împrumuturile convertibile în granturi, garanțiile garantate de stat, asigurările de explorare și mecanismele de acoperire a riscurilor. Invităm statele membre să analizeze posibile stimulente financiare pentru a elimina folosirea unor soluții tehnologice mai puțin eficiente, inclusiv modele de finanțare de tipul economisește prin investiții", mai punctează eurodeputații.

Aceștia subliniază importanța menținerii unor standarde înalte de mediu și științifice pe parcursul tuturor etapelor proiectelor de energie geotermală și a unei abordări sustenabile a evaluării ciclului de viață.

Raportul este cu atât mai important cu cât România este una din țările europene cu numeroase izvoare termale, fiind depășită doar de Islanda, Grecia sau Italia, însă costurile de exploatare sunt foarte mari, ceea ce face ca țara noastră să aibă doar proiecte izolate în domeniu.

"Călimănești (Vâlcea), câteva localități din județul Timiș, două cartiere din Oradea sau Pecica (Arad) se numără printre zonele în care încălzirea este asigurată cu apă termală. Primăria din Lovrin (Timiș) accesează fonduri UE pentru încălzirea locuințelor cu apă geotermală", a amintit Dan Motreanu.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu