Experții din Rusia certifică: "Țara a intrat într-o nouă eră climatică, cataclismele naturale o să fie și mai multe"

Postat la: 02.03.2021 - 19:20

Tatiana Pozdniakova, specialist principal al Biroului de Meteorologie din Moscova, a explicat care este cauza combinației dintre gerurile năprasnice și precipitațiile abundente din această iarnă.

Într-un interviu acordat cotidianului "Rossiiskaia gazeta", ea vorbit despre ultima săptămână din februarie, care a fost tot anormală: soare cu ger năprasnic, urmat de două zile de ninsori puternice, pentru ca apoi vremea să se încălzească până la 0 grade.

După care, temperatura a coborât la fel de vertiginos la minus 25 de grade pe timpul nopții și până la minus 12 grade pe durata zilei. Ca atare, temperatura medie lunară a aerului a fost cu 4 grade sub valorile normale pentru luna februarie.

Pozdniakova a adăugat că această combinație de geruri cu precipitații este ceva neobișnuit pentru anotimpul de iarnă. Iar cauza este începutul unei noi ere climatice, scrie vestidinrusia.ro.

Expertul a explicat că, înainte, cicloanele circulau de la vest la est, motiv pentru care în nord ere foarte frig, în centrul Rusiei se păstra o vreme moderată, iar la sud era cald. În prezent, cicloanele se deplasează de la nord la sud și de la sud la nord.

"Este evidentă această deplasare pe direcția meridianului (Nord - Sud), puternic pronunțată, a circulației atmosferice. Acest lucru nu indică decât un singur lucru: clima se schimbă și, practic, a început o nouă eră climatică. Însă, asta nu s-a întâmplat ieri și nici în urmă cu un an; este un proces treptat, ce durează, deja, de 5-7 ani. Iar eu nu exclud ca, în următorii ani, cataclismele naturale să fie și mai multe", a apreciat specialistul.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu