Explicatiile companiei Pfizer despre ce se intampla daca a doua doza de vaccin anti COVID-19 nu e administrata la timp

Postat la: 05.01.2021 - 12:12

Companiile BioNTech si Pfizer au avertizat luni ca nu exista dovezi ca vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de acestea va continua sa ofere protectie impotriva coronavirusului daca a doua doza va fi administrata mai tarziu decat este preconizat, adica la 21 de zile de la administrarea primei doze.

"Siguranta si eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate in diferite intervale de administrare a dozelor intrucat majoritatea participantilor la teste au primit a doua doza in cadrul intervalului specificat in studiu", arata cele doua companii intr-un comunicat comun. "Nu exista date care sa demonstreze ca protectia dupa prima doza este sustinuta dupa 21 de zile", a subliniat comunicatul.

Avertismentul celor doua companii a venit dupa ce autoritatile germane au anuntat luni ca analizeaza daca sa amane administrarea celei de-a doua doze pentru a putea inocula mai multe persoane mai rapid. Anuntul autoritatilor germane a urmat deciziei Marii Britanii de a extinde intervalul de administrare pentru a doua doza de la 3-4 saptamani la pana la 3 luni.

Cei 4 consilieri medicali sefi ai Marii Britanii si-au aparat decizia intr-un comunicat comun remis saptamana trecuta, afirmand ca "trebuie sa ne asiguram ca maximizam numarul de persoane eligibile pentru a primi vaccinul", potrivit Financial Times.

Raspandirea rapida a noii tulpini a SARS-CoV-2 in Marea Britanie a incurajat oamenii de stiinta din alte tari sa sustina abordarea expertilor medicali britanici. Danemarca a aprobat in mod similar o amanare de pana la 6 saptamani intre administrarea celor doua doze ale vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer/BioNTech.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu