Fenomen extrem de ciudat: Luna se micșorează și au loc cutremure foarte puternice

Postat la: 05.02.2024 - 17:11

Luna este satelitul natural al Pământului și orice schimbare poate afecta planeta noastră. Cercetătorii au descoperit faptul că Luna se micșorează, iar miezul a început să se răcească, ceea ce ar putea genera efecte adverse și pe Pământ.

Un studiu finanțat de NASA trage un semnal de alarmă. Pe măsură ce miezul Lunii se răcește și se micșorează treptat, suprafața sa dezvoltă cute - precum un strugure care se micșorează într-o stafidă - care creează "cutremure lunare" care pot dura ore întregi, precum și alunecări de teren.

La fel ca restul suprafeței satelitului natural, zona polului sud - care face obiectul unui interes atât de mare - este predispusă la aceste fenomene seismice, ceea ce ar putea reprezenta o amenințare pentru viitorii coloniști și echipamente umane.

Luna s-a micșorat cu aproximativ 150 de metri în circumferință în ultimele câteva milioane de ani - un număr semnificativ în termeni geologici, dar prea mic pentru a provoca vreun efect de undă pe Pământ sau în ciclurile mareelor, potrivit cercetătorilor.

Pe suprafața lunară, însă, este o altă poveste. În ciuda a ceea ce ar putea sugera aspectul său, Luna are încă un interior fierbinte, ceea ce o face să fie activă din punct de vedere seismic.

"Există un nucleu exterior care este topit și care se răcește", a spus Watters. "Pe măsură ce se răcește, luna se micșorează, volumul interior se schimbă, iar crusta trebuie să se adapteze la această schimbare - este o contracție globală, la care contribuie și forțele mareice de pe Pământ".

Deoarece suprafața lunii este fragilă, această tracțiune generează fisuri, pe care geologii le numesc falii. "Se crede că Luna este acest obiect mort din punct de vedere geologic, unde nu s-a întâmplat nimic timp de miliarde de ani, dar acest lucru nu ar putea fi mai departe de adevăr", a spus Watters. "Aceste falii sunt foarte tinere și se întâmplă lucruri. De fapt, am detectat alunecări de teren care au avut loc în perioada în care Lunar Reconnaissance Orbiter s-a aflat pe orbita Lunii."

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu