Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă nu s-a mai văzut

Postat la: 19.04.2024 - 12:49

Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice precum El Niño și La Niña influențează deja de un an tendința generală, însă aceste schimbări climatice drastice, cum ar fi trecerea de la cele 30 de grade de săptămâna trecută la zăpada din ultimele zile, sunt mai problematice.

În mai multe țări din Europa Centrală am putut vedea cum vremea a trecut de la o temperatură tipică verii, la o furtună de zăpadă de parcă am fi fost în mijlocul iernii. Şi asta la mijlocul lunii aprilie, la mijlocul primăverii. Până și în Italia situația meteorologică este instabilă, cu risc de furtuni și grindină în diferite regiuni centrale. Potrivit celui mai recent buletin publicat de Departamentul Protecției Civile, pentru joi a fost emisă o alertă de vreme galbenă în regiunile Abruzzo, Emilia Romagna și Marche.

De ieri, zăpada a început din nou să cadă în unele zone din Austria, în ciuda faptului că în timpul weekendului trecut, temperatura era de peste 30 de grade. Se preconizează că frigul va continua timp de câteva zile. În Carintia a nins puternic pe „Packsattel", „tronsonul Pack" al autostrăzii din sud, unde a fost nevoite să intervină plugurile de zăpadă și s-au produs unele accidente din cauza ninsorii bruște, iar acum, pe multe drumuri sunt obligatorii lanțurile de zăpadă.

În timpul zilei a nins puternic și în orașul Klagenfurt. În Carintia, copacii acoperiți cu zăpadă riscă să cadă peste liniile electrice. A nins și în regiunea croată Zagorje, unde zăpada a acoperit părți din Petrovsko, Hum na Sutli, Pregrada, Đurmanec, Radoboj și Jesenje. În toată ţara a fost observată o combinaţie de lapoviță și ninsoare care până acum nu a provocat nicio întrerupere a traficului. Serviciile de urgență nu au fost nevoite să intervină, iar locuitorii speră ca frigul să nu dăuneze pomilor fructiferi în plină floare.

Zagrebul a fost lovit încă de dimineață de rafale puternice de vânt. Pompierii au efectuat opt ​​intervenții pentru a îndepărta de pe acoperișuri copaci, crengi și tot felul de resturi şi au intervenit în strada Gajeva și lângă Muzeul de Arheologie, unde o creangă lungă de cinci metri a căzut peste un taxi. Nu au fost raportate pagube materiale semnificative.

În Slavonia, după o dimineață caldă și însorită, vremea s-a schimbat în timpul după amiezii când au apărut nori însoțiţi de vânturi puternice. Temperatura a scăzut cu aproximativ 15 grade în câteva ore. În oraşele Osijek și Slavonski Brod, temperaturile s-au situat în jurul a 7 grade după-amiaza, în timp ce la Gradište, lângă Županja, s-au înregistrat 8 grade.

În România, după două zile de temperaturi aproape arzătoare și aer irespirabil, temperaturile au scăzut cu aproape 20 de grade. A plouat torențial în multe județe și în munți chiar a nins.

Diferențele de temperatură de la o zi la alta au fost notabile, mai ales în vestul și centrul țării. Climatologii avertizează că încălzirea globală accentuează contrastele meteorologice, întrucât intensitatea fluctuațiilor climatice este mult mai mare decât în ​​primăverile deceniilor trecute.

În oraşul Cluj Napoca (din județul Cluj, în centrul României), oamenii s-au trezit cu iarna la fereastră. În timpul dimineţii a fost un soare strălucitor și temperatura s-a situat în jurul valorii de de 4 grade Celsius. Miercuri, se înregistraseră 25 de grade. La munte, la peste o mie de metri deasupra nivelului mării, s-a depus zăpadă proaspătă care a pictat din nou peisajul în alb. În vestul, centrul și nordul României s-au înregistrat schimbări bruște de temperatură.

În sud-estul țării, temperaturile nu au scăzut foarte mult, însă e în vigoare un cod galben pentru ploi abundente, vânt intens și chiar grindină. **În ultimele luni s-au înregistrat mai multe perioade de schimbări bruște de temperatură.**Meteorologii spun că începând de săptămâna viitoare temperaturile vor crește, dar sunt așteptate ploi.

O schimbare climatică drastică a adus zăpada şi în unele părți ale Balcanilor, după o săptămână de temperaturi foarte calde, asemănătoare verii. În regiune, temperaturile au scăzut dramatic din cauza ploilor abundente, a vântului puternic și a zăpezii. Miercuri, zonele muntoase din Bosnia și Serbia, precum și capitala Sarajevo, erau acoperite de zăpadă.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu