Fenomenul de pe Everest care face lumină în cazul a sute de dispariții și decese stranii din ultimul secol
Postat la: 28.06.2024 - 17:50
Schimbările climatice accelerează topirea gheții și a zăpezii de pe Muntele Everest; astfel, trupurile a sute de alpiniști care au murit într-un secol de escaladare a celui mai înalt vârf din lume reapar.
Cadavrele a sute de alpiniști care în decenii au încercat să ajungă pe vârful Everest, cel mai înalt munte din lume, cu o înălțime de 8 849 de metri, reapar din cauza schimbărilor climatice: creșterea temperaturilor accelerează topirea gheții și a zăpezii, scoțând la iveală multe persoane dispărute, majoritatea bărbați care au fost victime ale accidentelor sau ale intemperiilor.
Printre cei care au escaladat anul acesta cel mai înalt vârf din Himalaya s-a numărat o echipă al cărei scop nu a fost să ajungă pe "vârful lumii", ci să recupereze rămășițele unor vieți uitate. În mijlocul multor pericole, echipa a recuperat deja cinci cadavre înghețate, care au fost apoi transportate la Kathmandu, capitala nepaleză. Potrivit lui Rakesh Gurung, de la Ministerul Turismului din Nepal, două au fost preidentificate în așteptarea unor "teste detaliate" pentru confirmarea identității lor.
Această campanie nepaleză între Everest și vârfurile Lhotse și Nuptse din apropiere este plină de pericole și dificultăți. 'Din cauza efectelor încălzirii globale, cadavrele și deșeurile devin din ce în ce mai vizibile pe măsură ce stratul de zăpadă scade', a explicat pentru Afp Aditya Karki, maior în armata nepaleză care conduce o echipă formată din 12 soldați și 18 alpiniști. Peste 300 de persoane au murit escaladând muntele Himalaya de când au început expedițiile, în anii 1920, dintre care opt numai în ultimele șase luni. Multe cadavre sunt încă date dispărute, unele ascunse de zăpadă sau în crevasele adânci ale muntelui, și cel mai probabil vor rămâne acolo pentru totdeauna. Altele, încă îmbrăcate în echipamentul lor colorat de alpinism, au devenit puncte de reper pentru alpiniști, purtând porecle precum "Cizmele verzi" sau "Frumoasa adormită". Multe cadavre sunt găsite în așa-numita "zonă a morții", unde aerul rarefiat și nivelul scăzut de oxigen cresc riscul de rău de altitudine.
Recuperarea cadavrelor la mare altitudine este un subiect foarte controversat pentru comunitatea alpiniștilor: fiecare expediție costă mii de dolari și sunt necesari până la opt salvatori pentru fiecare cadavru, oameni care la rândul lor își riscă viața pentru a recupera cadavrele. La altitudine mare este dificil să transporți încărcături grele, iar un mort poate cântări peste 100 de kilograme. Pentru Aditya Karki, însă, acest efort este necesar. "Trebuie să aducem înapoi cât mai mulți", spune el. "Dacă vom continua să îi lăsăm acolo, munții noștri se vor transforma în cimitire.", potrivit FanPage.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu