Fermă ilegală de urşi, făcută în ogradă. Proprietarul, mai tare decât legea

Postat la: 07.03.2021 - 13:40

De mai bine de 15 ani, autorităţile nu sunt capabile să salveze urşii pe care un arădean îi ţine în gospodăria sa, în cuşti în care libertatea de mişcare a animalelor lipseşte cu desăvârşire. Garda de Mediu, Poliţia şi alte instituţii par să se sperie mai mult de deţinătorul urşilor, decât de animale sau de lege.

Deşi legea precizează în mod expres că o persoană fizică nu are dreptul să deţină animale sălbatice din specii protejate, între care se numără şi ursul brun, Garda de Mediu Arad spune că nu poate lua nicio măsură împotriva unui locuitor al judeţului care are doi urşi în captivitate. Asociaţia Milioane de Prieteni încearcă de mai bine de 15 ani să elibereze animalele, însă autorităţile spun că nu se poate încearcă în fel şi chip să paseze vina pentru lipsa de acţiune.

Sesizările legate de condiţiile în care erau ţinuţi urşii au curs de-a lungul timpului, însă, în ciuda acestora, cel care deţine animalele nu a fost deranjat niciodată prea tare de reprezentanţii autorităţilor, astfel că şi-a văzut, liniştit de treabă. Nici măcar un film publicat de jurnalişti din Franţa, care demonstra că bărbatul creşte urşi pentru a-i vinde, nu a reuşit să sensibilizeze Poliţia, Garda de Mediu şi celelalte instituţii care au atribuţii în această speţă şi să le determine să facă ceva.

Primul control acasă la arădean a avut loc în 9 iulie 2007. Chiar dacă proprietarul urşilor nu avea autorizaţie de deţinere a acestora, tot ce s-a putut face la momentul respectiv a fost să i se ceară acestuia să facă demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei. Încă de prima dată, autorităţile s-au dovedit extrem de timide în aplicarea legii.

A urmat un alt control, în 6 aprilie 2011, când s-a constatat că animalele sunt deţinute legal şi au condiţii optime de viaţă. În 22 februarie 2017, bărbatul avea 6 urşi, după cum s-a constatat în urma altui control. Deţinătorul animalelor ceruse, cu 6 ani mai devreme, să fie recunoscută gospodăria lui ca menajerie sau grădină zoologică. Abia la controlul din 2017 s-a constatat că este imposibil. În 2016, bărbatul ceruse Ministerului Mediului informaţii despre cum ar putea vinde animalele către o grădină zoologică şi spunea că exclude posibilitatea ca aceşti urşi să ajungă la Asociaţia Milioane de Prieteni.

În 27 iunie 2019 a avut loc un alt control. Din 6 animale, mai existau doar două iar bărbatul a spus că două au murit, iar alte două le-a dat cuiva, dar nu a putut prezenta niciun document. Cu toate acestea, nu s-a întâmplat nimic, iar după ultimul control, deşi legea interzice deţinerea de animale sălbatice de către persoanele fizice, Garda de Mediu Arad spune că nu poate face nimic pentru preluarea animalelor. „Deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizaţi de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti", sună răspunsul Gărzii de Mediu Arad.

„Este un răspuns care nouă ni se pare de-a dreptul ireal, ni se pare că sfidează legile ţării, ni se pare că sfidează bunăstarea animalelor, ni se pare că sfidează absolut orice ar putea să însemne o evoluţie a acestei ţări în ce priveşte bunăstarea şi protecţia animalelor", a comentat vicepreşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni", Paula Ciotloş. Bărbatul a cumpărat doi urşi încă în 1992, când legea nu interzicea aceasta, însă, acum, deţinerea animalelor de către o persoană fizică este ilegală. Acum, bărbatul are o ursoiacă de 29 de ani şi puiul ei, care, între timp, a ajuns adult şi are 15 ani.

De-a lungul timpului, arădeanul a încercat diferite tertipuri pentru păstrarea animalelor. La un moment dat, el a încercat să obţină documente că ar avea o grădină zoologică, însă singura specie din gospodăria sa care putea fi prezentată publicului era ursul, dar nimeni nu putea vizita „stabilimentul", deoarece acesta se afla pe proprietatea familiei, astfel încât coteţul în care trăiesc urşii nu a putut fi încadrat la grădini zoologice.

Cei doi urşi trăiesc într-un spaţiu impropriu, de doar 80 de metri pătraţi, însă Garda de Mediu Arad a ajuns la concluzia că au suficientă libertate de mişcare, deşi un urs care nu este captiv parcurge chiar mai mult de 100 de kilometri pe zi. Cum latura cuştii are 9 metri, urşii ar trebui să o parcurgă de peste 11.000 de ori pe zi.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu