Fost director al băncii Vaticanului a fost condamnat la aproape 9 ani de închisoare pentru delapidare și spălare de bani. El are 81 de ani

Postat la: 21.01.2021 - 18:50

O instanță de la Vatican l-a condamnat joi pe Angelo Caloia, fostul director al băncii sfântului scaun, pentru delapidare și spălare de bani. Acesta a primit o sentință de 8 ani și 11 ani de închisoare.

Caloia, în vârstă de 81 de ani, a fost președinte al băncii cunoscute oficial sub denumirea de Institutul pentru Lucrări Religioase (IOR) între 1999 și 2009. Bărbatul este cel mai înalt oficial al Vaticanului condamnat vreodată pentru infracțiuni financiare. Doi avocați italieni consultanți ai băncii, Gabriele Liuzzo (97 de ani) și fiul său Lamberto (55 de ani) au fost de asemenea condamnați.

Cei trei au fost acuzați de participarea la o schemă în care au deturnat fonduri între 2001 și 2008 în timp ce gestionau imobilele deținute de bancă. Aceștia au fost acuzați că au sustras zeci de milioane de euro prin declararea unui preț de vânzare mult mai mic decât suma reală. Gabriele Liuzzo a primit aceeași sentință ca și Caloia în timp ce Lamberto a fost condamnat la 5 ani și două luni de închisoare. Toți trei au respins acuzațiile în timpul procesului care a început în 2018.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu