Furtună solară gigantică neașteptată: NASA anunță că va lovi Pământul cu 2 milioane de km pe oră
Postat la: 04.10.2024 - 08:29
Pata solară AR3842 - o regiune întunecată, cu creștere rapidă de câmpuri magnetice puternice de pe suprafața soarelui - a erupt marți, 1 octombrie 2024, producând a doua cea mai puternică erupție din ultimii cinci ani. NASA anunță că furtuna solară uriașă va lovi Pământul, iar vântul provenit de la astrul nostru va interacționa cu câmpul magnetic al planetei noastre cu peste 2 milioane de kilometri pe oră, în week-end.
Pământul se pregătește pentru o furtună geomagnetică extremă săptămâna aceasta, după ce Soarele a provocat o erupție solară masivă spre planeta noastră, care va lovi în 4-5 octombrie 2024, putând duce la pene de curent și întreruperea undelor radio, a comunicațiilor prin satelit, dar și la deteriorarea rețelelor electrice, potrivit Daily Mail.
Observațiile Agenției Spațiale americane NASA au arătat că furtuna solară a fost una colosală, fiind de clasa X 7.1. Trebuie menționat faptul că X este cea mai mare clasă de erupții solare, care poate declanșa întreruperi radio pe tot globul și daune pe scară largă la sateliți, nave spațiale și rețelele electrice.
Este urmată de clasa M, C și B în ordinea descrescătoare a severității. În cadrul fiecărei clase de litere, există o scară mai fină de la unu la nouă care specifică în continuare intensitatea erupției. Erupțiile solare sunt explozii puternice de radiație care provin din eliberarea de energie magnetică asociată cu petele solare. Sunt cele mai mari evenimente explozive din sistemul solar.
Aceasta a fost a doua cea mai mare erupție solară care a avut loc de când Soarele a intrat în al 25-lea ciclu solar înregistrat în decembrie 2019. Ciclul solar se referă la ciclul de aproximativ 11 ani de activitate solară care este condusă de câmpul magnetic al Soarelui. Activitatea Soarelui fluctuează pe parcursul acestui ciclu, devenind mai activă în timpul maximului solar - stadiul în care ne aflăm în prezent - și mai puțin activ în timpul minimului solar.
Cea mai mare erupție a acestui ciclu până în prezent a avut loc în mai, când o erupție de clasă X8.9 a izbucnit de la suprafața Soarelui. Cel de marți a trimis radiații prin magnetosfera Pământului, ionizând atmosfera superioară și declanșând o întrerupere temporară a radioului într-o zonă largă de deasupra Oceanului Pacific, inclusiv peste Hawaii. De asemenea, a trimis o ejecție de masă coronală (CME) către Pământ cu sute de km pe secundă. NASA prezice că această explozie de radiație solară va lovi planeta noastră cândva în zilele de sâmbătă și duminică, potrivit spaceweather.
Când CME-urile impactează magnetosfera Pământului - regiunea spațiului care înconjoară planeta noastră, care este dominată de câmpul său magnetic - ele pot provoca perturbări majore numite furtuni geomagnetice. Furtunile geomagnetice pot face să apară afișări de aurore orbitoare la latitudini neobișnuit de joase (30-40 de grade) și este probabil să putem vedea unele în acest weekend. Dar, la fel ca erupțiile solare, ele pot declanșa și întreruperi de curent radio, pot întrerupe comunicațiile prin satelit și pot deteriora rețelele electrice.
Impactul acestei furtuni va depinde de cât de puternică este. Furtunile geomagnetice sunt clasificate pe o scară de la G1 (minore) la G5 (extremă). Furtunile mai severe sunt mai rare, provoacă aurore mai răspândite și au un efect mai mare asupra infrastructurii Pământului. Experții de la NOAA au emis un ceas de furtună geomagnetică de la G1 la G3 pentru joi, 3 octombrie până pe 5 octombrie, cu cel mai probabil moment al impactului CME programat pentru sâmbătă.
Conform datelor publicate de NOAA, în ziua de sâmbătă, viteza vântului solar care va interacționa cu Pământul va depăși 2,1 milioane de kilometri pe oră (peste 600 km/s). Activitatea solară din această săptămână se adaugă la concluzia că Soarele a intrat în maximul solar, perioada din timpul ciclului său de 11 ani în care activitatea solară este la apogeu.
În 2019, oamenii de știință au prezis că maximul solar va începe în jurul lunii iulie 2025. Dar, pe măsură ce activitatea Soarelui a crescut în cursul anului 2024, a devenit clar că acest vârf va ajunge mult mai devreme decât se aștepta, ceea ce a determinat experții să-și revizuiască prognoza.
Soarele a avut deja 41 de erupții solare de clasa X anul acesta. Este mai mult decât s-a întâmplat în ultimii nouă ani la un loc, potrivit spaceweather.com. Într-un an mediu, erupțiile solare de clasa X apar doar de aproximativ 10 ori. Maximul solar ar putea dura cel puțin încă un an, așa că ne putem aștepta să vedem erupții solare mult mai intense, CME și furtuni geomagnetice care vor lovi planeta noastră în 2025.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu