Gazele se vor scumpi cu 20%, iar electricitatea cu 10%, după 1 iulie

Postat la: 11.05.2021 - 17:43

Riscul creșterii sărăciei energetice va crește după 1 iulie 2021, în urma majorării prețului gazelor naturale, energiei electrice, energiei termice și lemnelor de foc, se arată într-un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă.

Inflația declanșată de aceste creșteri, la care se adaugă creșterea cursului valutar, dar mai ales faptul că ajutoarele prevăzute în Legea Consumatorului Vulnerabil nu vor fi acordate decât pentru iarna 2022/2023, va aduce cel puțin 4 milioane de români în zona sărăciei energetrice pentru cel puțin una din formele de energie folosite, scrie HotNews.

Analiza Asociației Energia Inteligentă, realizată pe baza prognozelor propii de preț realizate în baza datelor de pe platformele BRM, OPCOM, CEGH etc., arată pentru următorul an următoarele:

  • O creștere a prețului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 20%;
  • O creștere a prețului energiei electrice la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 10%;
  • O creștere a prețului energiei termice, în situația eliminării subvențiilor din acest an, de minim 50%;
  • O creștere a prețului lemnelor de foc cu cca. 10%.

"În ultimele 3 luni analizele noastre arătau tendințe crescătoare ale prețurilor la diferitele forme de energie, dar ultima analiză a depășit cele mai pesimiste scenarii. Aceste evoluții se datorează politicilor în domeniul energiei mai vechi și mai noi. Ceea ce vedem este oglinda acțiunilor noastre în domeniul energiei. Lipsa unei Legi a diminuării Sărăciei Energetice și a ajutorării Clientului Vulnerabil, va crea dificultăți majore pentru milioane de români în anul următor", a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu