Ghetele si mingile de fotbal sunt foarte aproape de o uriasa evolutie tehnologica

Postat la: 01.07.2021 - 06:23

Până și cele mai mici evoluții ale tehnologiei pot face diferența în ceea ce priveste articolele de sport moderne. Sunt privite ca "instrumente" create pentru a câștiga un avantaj - in principal, pentru a fi mai rapid decât adversarul.

Deja se poate despre veritabile "device-uri" cand ne referim la ghete de fotbal (https://www.r-gol.com/ro/ghete-de-fotbal-nike), de pildă, iar momentul cand - in viitor - vor include cipuri si micro, ori nano-electronica, nu este departe dupa cum afirma specialistii in domeniu.

Marile companii deja studiaza tehnologii inaintate pentru modelele futuristice. Dar pana atunci, cele mai avansate tehnologii sunt la indemana si confera utilizatorilor foarte multe avantaje, care se resimt pe terenul de joc, atat in privinta ghetelor de fotbal, cat si a mingilor folosite in mediurile profesioniste.

O scurta istorie

Fotbalul a câștigat popularitate în secolul al XIX-lea. Pentru jucătorii de la acea vreme, orice pantofi erau buni atâta timp cât ofereau protecție. Au fost considerați utili pentru protecția piciorului și pentru a ajuta pe terenurile grele.

Initial, ghetele au fost prevăzute cu un vârf din oțel și primele versiuni de crampoane, care ofereau stabilitate datorită condițiilor. Erau fabricate din piele, deși în condiții de ploaie puteau cântări până la un kilogram.

Ghetele de fotbal au făcut puține progrese în anii 1800 și până la mijlocul secolului al XX-lea, deși după al doilea război mondial, dezvoltarea a început să se accelereze.

Mai mobil, mai rapid

Țările din America de Sud au făcut primul pas important în dezvoltare, oferindu-le jucătorilor un avantaj pe teren prin crearea unor ghete mai ușoare. Intenția a fost de a ajuta jucătorii să fie mai mobili, mai rapizi și să poată scăpa din ghearele adversarilor.

Crampoanele cu vârfuri au fost introduse imediat ce au fost inventate de țările europene, de viitorii giganți producători de echipament sportiv. În ceea ce privește crampoanele din piele dură, acestea nu alunecau și prinderea lor era extraordinară. Mai târziu au fost făcute din aluminiu.

Ghetele de top s-au ieftinit pe parcursul vremii, fiind destinate confortului și îmbunătățiri suplimentare pentru mobilitatea jucătorului. Apoi au devenit mai ușoare. Acest lucru a însemnat începutul unei bătălii tehnologice în domeniu.

Revolutie tehnologica

Noul secol a adus o revoluție în designul ghetelor de fotbal. Nike (https://www.r-gol.com/ro/nike-tiempo) a intrat pe piață și a lansat cea mai ușoară gheată creată vreodată la Cupa Mondială. Tehnologia laser a revoluționat și mai mult domeniul, cu acesta putând fi proiectate și construite cele mai bune ghete făcute vreodată.

Odata cu evolutia ghetelor de fotbal, ceva mai lent, e adevarat, au progresat si mingile (https://www.r-gol.com/ro/mingi-de-fotbal), care au devenit mult mai stabile in aer, datorita perfectionarii formei sferice, ceea ce prezinta avantajul ca nu mai au un traseu imprevizibil pentru jucatorul care le loveste - dar si pentru coechipieri - iar "efectele" pot controla mai bine traiectoria balonului rotund, functie de tehnica fotbalistului, ceea ce pana la urma conserva spectaculozitatea jocului, atat de apreciata de microbisti.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu