Globalizarea serviciilor secrete: SRI și MAI vor primi informații de la Departamentul de stat al SUA

Postat la: 08.02.2024 - 09:15

Guvernul va aproba în şedinţa de joi un proiect de lege care vizează intensificarea cooperării cu SUA în privinţa prevenirii şi combaterii infracţiunilor grave.

Astfel, va fi aprobat proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 158/2019 pentru stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave, semnat la 5 octombrie 2015 la Washington D.C., precum şi pentru modificarea unor acte normative.

Proiectul vizează, între altele, crearea, la nivel naţional, a mecanismelor necesare (din perspectivă legislativă, administrativă şi operaţională) pentru realizarea unui schimb de informaţii cu Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite ale Americii prin intermediul unei platforme informatice dezvoltate şi administrate de către Ministerul Afacerilor Interne.

Practic, Departamentul din stat din SUA va începe să livreze informații către SRI și MAI. E un acord la care s-a ajuns în urma vizitei efectuate de premierul Marcel Ciolacu în SUA, în decembrie anul trecut, prin care România și SUA vor încerca să prevină combaterea infracţiunilor grave.

Totodată, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul General pentru Imigrări vor fi desemnate ca puncte naţionale de contact pentru efectuarea interogărilor automatizate în scopul prevenirii, descoperirii şi combaterii infracţiunilor grave în privinţa colaborării cu Departamentul pentru Securitate Internă.

Va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 126/2005 privind reprezentarea României sau a instituţiilor publice în fata Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID).

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu