Guru Bivolaru primește daune morale de la statul român: Procesul care a durat 17 ani i-a afectat grav modul de viață
Postat la: 13.05.2024 - 17:17
Gregorian Bivolaru, fost lider al Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), a obținut daune financiare din partea statului român pentru procesul în care a fost implicat și care a durat timp de 17 ani. Avocații săi eu reușit să dovedească cum acest lucru "i-a afectat grav modul de viață".
Fostul lider spiritual și „guru" al organizației și școlii de yoga MISA (Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut), Gregorian Bivolaru, a obținut, definitiv, daune financiare din partea statului român pentru dosarul penal în care a fost cercetat și judecat timp de 17 ani. Procesul, desfășurat pe o perioadă îndelungată, s-a încheiat cu achitarea lui Bivolaru pentru unele acuzații, în timp ce pentru altele a intervenit prescripția.
Instanța a recunoscut că durata excesivă a procesului a avut un impact grav asupra vieții și reputației lui Bivolaru. Curtea de Apel Alba Iulia a redus daunele morale acordate inițial de Tribunalul Sibiu, de la suma inițială de 50.000 de euro la doar 5.000 de euro. Magistrații au luat în considerare durata îndelungată a procesului, care „i-a afectat grav modul de viață", dar au considerat că valoarea prejudiciului stabilită de instanța de fond este exagerată.
Gregorian Bivolaru (în vârstă de 72 de ani) a susținut că a fost supus unui lung proces judiciar începând din 2004 și până în 2021, în dosarul grupării MISA. În acest dosar, el a fost acuzat de infracțiuni precum trafic de persoane și constituirea unui grup infracțional organizat. Alte acuzații au inclus constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, trecerea ilegală a frontierei unui stat străin și negarea Holocaustului.
Sentința penală pronunțată în ianuarie 2020 de către Tribunalul Cluj a dus la achitarea sau constatarea prescrierii faptelor pentru majoritatea inculpaților. Cu toate acestea, DIICOT și o victimă au făcut apel, însă hotărârea instanței a rămas definitivă în februarie 2021, conform unei hotărâri a Curții de Apel Cluj-Napoca.
Ulterior, Bivolaru a solicitat compensații financiare pentru modul în care a fost tratat în timpul procesului, afirmând că a fost victima unor campanii de defăimare și persecuție. El a reclamat că opinia publică a fost manipulată împotriva lui și a organizației MISA, fiind asociată cu secte periculoase și chiar cu o grupare teroristă.
Avocatul Cosmin Bolosin a spus că mai sunt cazuri în care se primesc daune morale pentru că cei condamnați au fost ținuți în instanțe un timp îndelungat. „Această problemă, o spun cu tărie, este una generală în toate statele Uniunii Europene. Este un schimb de generație între procurori, judecători. Și, cunoașteți acel principiu al nemijlocirii probelor, în care un judecător trebuie să ducă dosarul de la început până la final, și tocmai România a fost condamnată. Atunci, vă dați seama, dacă 3 judecători ies la pensie la 48 de ani, vă dați seama că procesul se reia, din păcate, de câte 3 ori", a explicat avocatul bucureștean într-o intervenție la B1 Tv pe această temă.
„Statul român, având în vedere că va trebui să reducă despăgubiri de 5.000 de euro acestui personaj numit Gregorian Bivolaru, a introdus în Codul de Procedură Penală, în 214, acel text de lege care permite părții vătămate, suspectului sau inculpatului să ceară o urgentare a procesului penal. atunci instanța hotărăște cam în câte termene trebuie să se termine urmărire penală. Dar mai există o problemă: nu există nicio sancțiune dacă nu este făcută la termen.
Legiuitorul român nu a introdus și sancțiuni de urgentare. Iar atunci intervine articolul 6, paragraful din CEDO referitor la un proces echitabil în care se spune că un inculpat, suspect, trebuie judecat de urgență, cu celeritate, în cazul proceselor penale. Astfel, durând 17 ani, se presupune că a fost afectată demnitatea, viața de familie si alte drepturi", a explicat avocatul Cosmin Bolosin.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu