Guvernul a redactat ordonanța împotriva creșterii prețurilor - Ce prevedere documentul contestat de comercianți
Postat la: 24.10.2024 - 11:02
Guvernul României a elaborat o primă variantă a proiectului de Ordonanță de Urgență (OUG) care urmărește plafonarea adaosului comercial, pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor la produsele agricole și alimentare, precum și la îngrășăminte, furaje și pesticide, având în vedere contextul economic și geopolitic actual.
Proiectul de OUG argumentează necesitatea adoptării acestor măsuri pe baza impactului geopolitic și economic asupra prețurilor. „Având în vedere agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, care a determinat creșterea prețului pe piață a energiei și gazelor naturale, și a condus la efecte negative majore asupra prețului resurselor materiale utilizate în agricultură, precum îngrășăminte, furaje și pesticide, cu impact direct asupra securității alimentare și a accesibilității prețurilor alimentelor la nivel mondial," se menționează în textul ordonanței.
De asemenea, se face referire la creșterea globală a prețurilor la alimente, subliniind că „potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, prețurile alimentelor au atins nivelul maxim în martie 2022, cu o creștere de peste 60% față de aceeași lună din 2020".
Pentru a contracara aceste efecte negative asupra pieței și consumatorilor, OUG introduce o serie de măsuri ce vizează limitarea adaosurilor comerciale și impunerea unor reguli stricte de comercializare a produselor vizate.
- Ordonanța limitează adaosul comercial practicat pe întreg lanțul de distribuție la „maximum 10% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuieli directe și indirecte ale distribuitorului." În cazul vânzărilor cu amănuntul și al formatelor cash & carry, adaosul comercial nu poate depăși 20%. Acest plafon include și „remizele și risturnele".
- Un alt punct important al ordonanței prevede că „pe perioada aplicării prezentei ordonanțe de urgență, este interzisă acordarea de reduceri comerciale și financiare pentru produsele [...] aplicate funcție de volumul de marfă tranzacționat sau de termenul de plată". Aceasta este o măsură menită să prevină fluctuațiile artificiale de preț pe piață și să asigure o transparență mai mare.
- Comercianții sunt obligați să afișeze la raft prețurile produselor sub marca proprie și marca producătorului, având aceleași caracteristici și gramaj. De asemenea, pentru fiecare produs alimentar din aceeași categorie, vor putea aloca un număr de maximum patru fețe la raft.
- Pentru produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt supuse procesării, adaosul comercial este plafonat la „maximum 5% față de prețul de achiziție".
- Unitățile emitente de tichete de masă, cadou și sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, în format electronic sau pe suport hârtie, și de tipul acestora, pot aplica comercianților la momentul decontării lor un comision de maximum 2% pentru toate produsele agricole și alimentare care se pot achiziționa cu acestea.
OUG prevede sancțiuni severe pentru operatorii economici care nu respectă prevederile legale. Distribuitorii și comercianții riscă amenzi de până la 2.000.000 de lei sau până la 5% din cifra de afaceri anuală pentru încălcarea cotelor de adaos comercial. „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează de către agenții constatatori din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), prin organele de control abilitate ale structurilor subordonate, sau de către Consiliul Concurenței".
Ordonanța impune și reguli stricte privind etichetarea produselor agricole și alimentare, în vederea promovării produselor autohtone. Operatorii economici vor trebui să înscrie pe etichetă mențiunea „Produs românesc" pentru produsele care îndeplinesc cerințele legale și mențiunea „Fabricat în România" pentru produsele obținute pe teritoriul țării. Adoptarea acestei OUG este menită să ofere un cadru de reglementare care să protejeze consumatorii de creșterile speculative de preț și să asigure o ofertă stabilă de produse agroalimentare.
„În vederea asigurării hranei pentru populație, a menținerii și creșterii numărului de locuri de muncă și asigurării securității alimentare, este necesară reglementarea fără întârziere a acestor aspecte," se precizează în preambulul ordonanței. Totodată, măsurile de plafonare și transparență a prețurilor vizează prevenirea unei scăderi a cererii și evitarea unor posibile perturbări ale pieței alimentare interne.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu