Hidrogenul Alb va fi noul "aur" al pietelor financiare care va salva Planeta: Doi oameni de știință au descoperit un depozit colosal

Postat la: 30.10.2023 - 08:51

„Hidrogenul alb" - numit și „Hidrogenul de aur" - ar putea ajuta la salvarea lumii. Doi oameni de știință tocmai au descoperit unul dintre cele mai mari depozite de acest tip de combustibil.

Jacques Pironon și Phillipe De Donato, ambii directori de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța, au plecat în căutarea de combustibili fosili sub pământul din nord-estul Franței, însă nu se așteptau să descopere ceva care ar putea amplifica eforturile de combatere a crizei climatice.

Cei doi cercetători evaluau cantitatea de metan din subsolul bazinului minier Lorraine cu ajutorul unei sonde specializate, „în premieră mondială", capabilă să analizeze gazele dizolvate în apa din formațiunile stâncoase aflate la mare adâncime.

Sonda a descoperit însă, la câteva sute de metri adâncime, concentrații scăzute de hidrogen. Nimic neobișnuit până aici. Surpriza a venit pe pe măsură ce sonda a mers mai adânc, când au constatat că a crescut concentrația. La 1.100 de metri adâncime, concentrația era de 14%, iar la 1.250 de metri, de 20%.

Acest lucru a fost surprinzător, a declarat Pironon, pentru că aceste concentrații în creștere indicau prezența unui rezervor mare de hidrogen dedesubt. Calculele și estimările lor arată că depozitul ar putea conține între 6 milioane și 250 de milioane de tone de hidrogen, ceea ce ar însemna că vorbim despre unul dintre cele mai mari depozite de „Hidrogen alb" descoperite vreodată, potrivit declarațiilor lui Pironon.

Interesul deja mare pentru acest gaz a crescut și mai mult odată cu această descoperire. Denumit și hidrogen „natural", „de aur" sau „geologic", Hidrogenul alb este produs sau prezent în mod natural în scoarța terestră și a devenit „un fel de Sfântul Graal al climei".

Când este ars, hidrogenul produce doar apă, ceea ce îl face foarte atractiv ca potențială sursă de energie curată pentru industrii precum aviația, transportul maritim și siderurgia, Și, deși hidrogenul este cel mai abundent element din univers, el există în general combinat cu alte molecule.

Diferitele tipuri de hidrogen au fost denumite cu ajutorul culorilor. Hidrogenul „Gri" este produs din gaz metan, iar cel „maro" din cărbune, în timp ce hidrogenul „albastru" este la fel ca cel gri, dar poluarea care încălzește planeta produsă este captată înainte de a ajunge în atmosferă.

Cel mai promițător din punct de vedere climatic este hidrogenul „verde", produs cu ajutorul energiei regenerabile, însă producția rămâne la scară mică și este costisitoare. Tocmai din aceste motive, interesul pentru hidrogenul alb, o sursă potențial abundentă și neexploatată de energie curată, s-a intensificat în ultimii ani.

„Dacă m-ați fi întrebat acum patru ani ce părere am despre hidrogenul natural, v-aș fi spus «oh, nu există»", a declarat Geoffrey Ellis, geochimist la US Geological Survey.

După recenta descoperire, oamenii de știință au înțeles însă că nu căutau unde trebuie. Isabelle Moretti, cercetător științific la Universitatea Pau et des Pays de l'Adour și la Universitatea Sorbona și expert în hidrogen alb, este, de asemenea, de părere că Hidrogenul alb este „foarte promițător".

Zeci de procese generează Hidrogen alb, dar există încă o oarecare incertitudine cu privire la modul în care se formează depozitele naturale mari.

Ellis estimează că, la nivel global, ar putea exista zeci de miliarde de tone de Hidrogen alb. Acest lucru ar fi mult mai mult decât cele 100 de milioane de tone de hidrogen produse în prezent și cele 500 de milioane de tone care se estimează că vor fi produse anual până în 2050, a spus el.

Dar, dacă doar 1% poate fi găsit și produs, acesta ar furniza 500 de milioane de tone de hidrogen pentru 200 de ani, a adăugat el.

Perspectiva este foarte tentantă pentru o serie de întreprinderi nou înființate. Natural Hydrogen Energy, o companie cu sediul în Denver fondată de geochimistul Viacheslav Zgonnik, a finalizat un foraj de explorare a hidrogenului în Nebraska în 2019 și are planuri pentru noi puțuri.

Lumea este „foarte aproape de primele proiecte comerciale. Hidrogenul natural este o soluție care ne va permite să ne punem pe picioare", a declarat Zgonnik pentru CNN.

Calculele bazate pe puțul din Mali arată că producerea hidrogenului alb ar putea costa în jur de 1 dolar pe kilogram, comparativ cu aproximativ 6 dolari pe kilogram pentru hidrogenul verde.

Totuși, Hidrogenul alb ar putea deveni rapid mai scump dacă zăcămintele mari necesită foraje mai adânci.

În ceea ce privește bazinul Lorraine, următorii pași ai lui Pironon și De Donato sunt să foreze până la 3.000 de metri adâncime, pentru a putea ști mai exact ce cantitate de Hidrogen alb existentă acolo.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu