In fine s-a aflat de ce anunite persoane iau virusul dar nu se îmbolnăvesc de Covid-19
Postat la: 20.06.2024 - 11:16
Oamenii de știință au descoperit noi aspecte ale infectării cu virusul Covid-19 care ajută la explicarea modului în care unele persoane nu se îmbolnăvesc deși contractează virusul.
Folosind secvențierea unei singure celule, echipe de cercetători de la Institutul Wellcome Sanger, University College London (UCL) și Imperial College London, din Marea Britanie, împreună cu Institutul de Cancer din Țările de Jos (Olanda) și alți colaboratori au studiat răspunsurile imunitare împotriva infecției cu SARS-CoV-2 la voluntari adulți sănătoși.
În cadrul studiului britanic Covid-19 Human Challenge, condus de Imperial College London, 36 de voluntari adulți sănătoși, fără antecedente de Covid-19, au primit virusul SARS-CoV-2 prin nas.
Cercetătorii spun că nivelurile ridicate de activitate a unei gene numite HLA-DQA2 înainte de expunere au ajutat, de asemenea, persoanele să prevină instalarea unei infecții susținute.
Șase persoane care au dezvoltat o infecție susținută cu SARS-CoV-2 au prezentat un răspuns imunitar rapid în sânge, dar un răspuns imunitar mai lent în nas, permițând virusului să se stabilească acolo.
Cercetătorii au identificat, de asemenea, modele comune în rândul receptorilor activi ai celulelor T, care recunosc și se leagă de celulele infectate de virus.
Constatările oferă o perspectivă asupra comunicării celulelor imunitare și un potențial pentru dezvoltarea de terapii cu celule T țintite împotriva Covid-19 și a altor boli.
„A fost o oportunitate incredibilă și unică de a vedea cum arată răspunsurile imune atunci când se întâlnesc cu un nou agent patogen - la adulți fără antecedente de Covid-19, într-un cadru în care au putut fi controlați factori precum timpul de infecție și comorbiditățile", a declarat într-un comunicat dr. Rik Lindeboom, la Institutul Oncologic din Olanda, unul dintre autorii studiului.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu