Inel de aur cu chipul lui Iisus Hristos, pierdut de o femeie misterioasă, găsit după aproape 500 de ani

Postat la: 09.03.2024 - 22:59

Arheologii suedezi au declarat că au descoperit recent un tezaur de relicve antice, inclusiv un inel de aur care a fost probabil pierdut cu secole în urmă.

Două investigații arheologice sunt în curs de desfășurare în Kalmar, un oraș de coastă din sud-vestul Suediei, potrivit Archaelogists, care face parte din agenția guvernamentală National Historical Museums. Investigația a analizat orașul medieval construit pe același teren.

Cercetătorii care excavează zona au găsit aproximativ 50 de parcele medievale, circa 10 străzi și părți ale unui vechi zid al orașului, a precizat agenția. Ei au găsit situri majore, inclusiv clădiri și pivnițe, și obiecte mai mici, de uz cotidian. Descoperirile au fost datate între 1250 și 1650, cele mai tinere obiecte având o vechime de aproximativ 400 de ani. Rezultatele investigațiilor sunt "dincolo de orice așteptări", în special descoperirile neobișnuite de străzi și ziduri.

Orașul medieval a fost ras de pe fața pământului de o bătălie în anii 1600, se arată în comunicat, dar, în ciuda pagubelor, părți mari din el au rămas bine conservate.

"Am reușit să ridicăm capacul asupra Evului Mediu al orașului și am avut ocazia să studiem cum trăiau oamenii, ce mâncau și beau și cum s-au schimbat acestea de-a lungul timpului", a declarat Magnus Stibéus, manager de proiect. "Arheologia devine ca un vizor în istoria medievală, care ne permite să aflăm mai multe despre cum era viața acum câteva sute de ani", a explicat el, citat de CBS.

Inelul de aur a fost una dintre cele două descoperiri mai mici, dar "spectaculoase", a precizat agenția. Inelul era în stare aproape nouă, în ciuda faptului că datează din secolul al XV-lea, și are o figură sculptată a lui Iisus Hristos. Inelul este mic și ar fi putut fi purtat de o femeie. Bijuterii similare au fost găsite și în alte părți ale Suediei, precum și în Finlanda. Stibéus a speculat că cineva a fost "ghinionist și a pierdut inelul" în urmă cu jumătate de mileniu.

Alte descoperiri interesante au inclus o urmă de laba de pisică din cărămidă conservată și o piatră runică găsită în mijlocul a ceea ce ar fi putut fi o movilă funerară din secolul al XII-lea.

Astfel de descoperiri au făcut posibilă cunoașterea unor "părți mari ale orașului medieval" și înțelegerea unei game largi de grupuri diferite, inclusiv "comercianți, meșteșugari, funcționari publici, oameni ai bisericii, săraci și bogați", a spus Stibéus. Alte săpături în zonă sunt în curs de desfășurare.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu