Inteligența artificială numită "Gospel" a creat o "fabrică de asasinate" în Gaza. Ea a directionat atacurile israelienilor

Postat la: 14.12.2023 - 18:34

Pentru a contribui, se presupune, la reducerea la minimum a numărului de victime civile în Gaza, Israelul a desfășurat o armă de inteligență artificială (AI) denumită ironic "Gospel", care se presupune că folosește roboți pentru a selecta ținte militare în Gaza într-un ritm rapid.

Cu toate acestea, experții avertizează că Gospel a Israelului este o minciună și că sistemul său de inteligență artificială a creat de fapt o "fabrică de asasinate" în teritoriul palestinian.

Potrivit unei declarații de pe site-ul Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), armata israeliană folosește Gospel pentru a "produce ținte într-un ritm rapid". În continuare, se afirmă că Gospel face acest lucru folosind "extragerea rapidă și automată a inteligenței cu scopul de a obține o potrivire completă între recomandarea mașinii și identificarea efectuată de o persoană".

În atacurile anterioare asupra Gaza, când Israelul nu a avut Gospel la dispoziție, se spune că IDF a rămas fără ținte de lovit. Cu Gospel în funcțiune, Israelul este acum capabil să distrugă mult mai multe ținte într-un ritm mult mai rapid, permițând statului evreu să își atingă obiectivele de anihilare mai repede ca niciodată.

Potrivit lui Aviv Kochavi, un fost șef al IDF, Gospel a fost folosit pentru prima dată în campania de bombardamente din mai 2021 în Gaza. El a dezvăluit că această campanie a fost un succes, permițând Israelului să bombardeze ordine de mărime mai multe ținte din Gaza decât în orice alt moment din istorie.

"Pentru a pune asta în perspectivă, în trecut produceam 50 de ținte în Gaza pe an", a spus Kochavi. "Acum, acest aparat produce 100 de ținte într-o singură zi, 50 la sută dintre ele fiind atacate".

IDF refuză să dezvăluie public ce intrări introduce în mașina de ucis Gospel pentru a produce respectivele ținte.

Publicația israeliană +972 Magazine a vorbit cu un fost oficial israelian care a dezvăluit că Gospel este, de fapt, o "fabrică de asasinate în masă" care nu protejează civilii din Gaza.

"Îmi amintesc că mă gândeam că este ca și cum [militanții palestinieni] ar bombarda toate reședințele private ale familiilor noastre atunci când [soldații israelieni] se întorc să doarmă acasă la sfârșit de săptămână", a explicat sursa, critică la adresa Gospel, despre modul în care sistemul de inteligență artificială selectează locuințele "suspecților" membri Hamas de nivel scăzut și le bombardează, ucigând civili aflați în imediata apropiere.

Se pare că Gospel joacă un rol central în operațiunile militare în curs ale Israelului în Gaza. Agenții israelieni susțin că Gospel este "foarte precis" în ceea ce privește reducerea la minimum a numărului de victime civile, însă un avocat care consiliază guvernele în materie de inteligență artificială și de respectare a dreptului umanitar spune că există "puține dovezi empirice" care să susțină această afirmație.

Până în prezent, Israelul a lovit peste 15.000 de ținte în Gaza de la incidentul cu steag fals din 7 octombrie. Euro-Med Human Rights Monitor spune că Israelul a aruncat peste 25.000 de tone de explozibil asupra Gaza în acest timp, iar rapoartele FDI afirmă că au fost uciși doar 1.000 de "presupuși" membri Hamas. Între timp, Israelul a ucis aproximativ 15.000 de civili în acest proces, dintre care aproximativ 6.000 de copii.

O simplă privire asupra măcelului din fotografii arată clar că campania de bombardamente a Israelului nu este centrată pe precizie, potrivit lui Richard Moyes, un cercetător care conduce Articolul 36.

"Priviți peisajul fizic din Gaza", a spus Moyes. "Asistăm la aplanarea pe scară largă a unei zone urbane cu arme explozive grele, așa că a pretinde că se exercită o precizie și o îngustime a forței nu este confirmat de fapte".

Săptămâna trecută, BBC a analizat imaginile din dronă și din satelit din Gaza, stabilind că Israelul a distrus sau a avariat peste 100.000 de clădiri pe întreg teritoriul palestinian începând cu 7 octombrie.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu