Israelul a atacat ultimul spital mare care mai funcționa în Fâșia Gaza

Postat la: 16.02.2024 - 15:09

Forțele israeliene au atacat ultimul spital mare care mai funcționează în Fâșia Gaza, în contextul în care șeful ONU pentru ajutor umanitar a avertizat că o ofensivă terestră amenințată în Rafah, ultimul loc relativ sigur din zonă, ar putea declanșa un exod al refugiaților care fug în Egipt, scrie The Guardian.

Spitalul Nasser, din orașul central Khan Younis, a fost lovit direct de focuri de tancuri în timpul nopții, a declarat joi personalul complexului medical, într-un atac care a ucis o persoană și a rănit alte opt.

Dr. Khaled al-Serr, chirurg la spital, a declarat într-o postare pe Instagram că trupele terestre ale Forțelor de Apărare ale Israelului (FDI) au luat cu asalt incinta aproximativ o oră mai târziu și au început să forțeze pacienții, personalul medical și civilii strămutați care se adăposteau la spital să fugă.

Videoclipurile postate de Serr și de alte persoane care au declarat că se aflau la complexul medical arătau apă picurând amestecată cu sânge pe podea, iar praful și fumul umpleau aerul, în timp ce oamenii căutau supraviețuitori sub dărâmături folosind luminile telefoanelor lor. Pe fundal se auzeau împușcături.

Biroul umanitar al ONU a declarat miercuri că Nasser a fost asediat de forțele israeliene, cu acuzații că focuri de lunetist au fost îndreptate spre unitate.

Miercuri seară, un medic de la departamentul de urgențe al spitalului, Haitham Ahmad, a declarat colegilor din Marea Britanie: "Trăim în frică și anxietate pe fondul încercărilor de a evacua persoanele adăpostite în spital. Mulți civili au fost împușcați de lunetiști, majoritatea în parametrii spitalului.

"Suntem panicați. Ne-am trezit astăzi cu lovituri aeriene zgomotoase și explozii la nord. Este terifiant. Trăim cu puțină mâncare, iar medicamentele sunt limitate. Avem pacienți la terapie intensivă fără nicio șansă de supraviețuire dacă suntem forțați să fugim."

Joi dimineață, FDI a confirmat că a intrat în spital, descriind raidul ca fiind "precis și limitat" și bazat pe informații potrivit cărora militanții Hamas foloseau complexul și ar fi putut ține ostatici acolo. Un purtător de cuvânt al mișcării islamiste a respins acuzațiile ca fiind "minciuni".

Ulterior, armata israeliană a declarat că a arestat suspecți la Nasser și că operațiunile sale acolo continuă.

Purtătorul de cuvânt al FDI, amiralul Daniel Hagari, a declarat că unul dintre obiective a fost acela de a se asigura că spitalul poate continua să trateze pacienți și că "am comunicat acest lucru într-o serie de conversații pe care le-am avut cu personalul spitalului". El a adăugat că nu exista nicio obligație de evacuare.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din teritoriul controlat de Hamas, Ashraf al-Qidra, a declarat că spitalul va rămâne fără combustibil în ziua următoare și că acest lucru va pune în pericol viețile a șase pacienți aflați la terapie intensivă și a trei bebeluși din secția de neonatologie.

Se crede că majoritatea celor care au reușit să părăsească spitalul au făcut acest lucru miercuri, iar oficialii locali din domeniul sănătății au raportat că aproximativ 2.000 de persoane au ajuns în orașul Rafah, aflat la granița de sud, în timp ce alții au plecat spre nord, la Deir al-Balah.

Organizația caritabilă Médecins Sans Frontières a declarat că oamenii se confruntă cu o alegere imposibilă: să rămână "și să devină o potențială țintă" sau să plece "într-un peisaj apocaliptic" de bombardamente.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu