Lege pentru interzicerea completă a fumatului pentru cei născuți după 2009 în Marea Britanie VIDEO

Postat la: 26.03.2024 - 14:43

Planul lui Rishi Sunak de a interzice tuturor celor născuți după 2009 să cumpere țigări începe să intre în vigoare. Proiectul de lege privind tutunul și vapingul înseamnă că cei care împlinesc 15 ani în acest an sau mai tineri nu vor mai putea cumpăra țigări în mod legal.

Guvernul spune că fumatul în sine nu va fi incriminat, astfel încât oricine poate cumpăra tutun în mod legal acum nu va fi împiedicat să facă acest lucru în viitor. Însă, dacă proiectul de lege va fi adoptat, Regatul Unit va avea unele dintre cele mai stricte legi antitabac din lume. Acesta va crește efectiv vârsta legală la care se pot cumpăra țigări cu un an în fiecare an, cu scopul de a-i împiedica pe tinerii din ziua de azi să se apuce de acest obicei.

Legislația a fost publicată și introdusă în mod oficial în Parlament. Data la care parlamentarii vor începe dezbaterea nu a fost încă anunțată. Proiectul de lege conține, de asemenea, puteri care vor permite miniștrilor să introducă restricții privind aromele și ambalajele pentru vape-uri comercializate în mod intenționat pentru copii. Acest lucru ar putea schimba modul în care vapoarele, care conțin nicotină, sunt expuse în magazine, îndepărtându-le de la vederea copiilor și de alte produse, cum ar fi dulciurile.

Cifrele arată că unul din cinci copii a încercat să fumeze în ciuda faptului că este ilegal pentru cei sub 18 ani, în timp ce numărul copiilor care folosesc vapoare s-a triplat în ultimii trei ani. Alte atribuții prevăzute în proiectul de lege privind tutunul și vaporii înseamnă că magazinele care nu reușesc să ia măsuri drastice împotriva vânzărilor de tutun și vapori de către minori vor primi amenzi de 100 de lire sterline pe loc. Acest lucru se adaugă la amenda maximă de 2 500 de lire sterline pe care consiliile locale o pot impune deja. De asemenea, va fi ilegal ca comercianții cu amănuntul să ofere mostre gratuite de țigări de unică folosință minorilor sub 18 ani.

Separat, guvernul s-a angajat să interzică vaporizatoarele de unică folosință începând cu aprilie 2025, în conformitate cu legile de mediu. Parlamentarii conservatori vor avea un vot liber asupra acestui proiect - ceea ce înseamnă că șefii de partid nu le vor spune cum să voteze - și se așteaptă ca unii să se opună. Dar este aproape sigur că proiectul de lege va deveni lege mai târziu în acest an, deoarece laburiștii susțin interdicția.

La începutul acestui an, fostul prim-ministru Liz Truss a declarat: "Un guvern conservator nu ar trebui să încerce să extindă statul bonă. Aceasta nu face decât să le ofere ajutor celor care doresc să reducă libertatea". Un alt fost lider, Boris Johnson, a criticat anterior planurile ca fiind "nebunești", susținând că limita din 2009 va duce la un "apartheid al fumătorilor", unii adulți putând continua să cumpere țigări, iar alții nu.

Însă Rishi Sunak, care a anunțat planul anul trecut, a declarat că lupta împotriva fumatului va salva vieți și va aduce miliarde de lire sterline pentru NHS. "Dacă vrem să construim un viitor mai bun pentru copiii noștri, trebuie să abordăm cea mai mare cauză de boală, dizabilitate și deces care poate fi prevenită în totalitate: fumatul", a spus el.

"Acesta este motivul pentru care, alături de noile măsuri pentru a reduce creșterea alarmantă a consumului de țigări în rândul tinerilor, ne respectăm angajamentul de a crea o generație fără fum de tutun și de a-i împiedica pe copiii noștri să devină dependenți de țigări dăunătoare și de alte produse cu nicotină."

Medicul-șef al Angliei, profesorul Chris Whitty, a declarat "Dacă va fi aprobată, aceasta va fi o măsură majoră de sănătate publică care va reduce bolile, dizabilitățile și decesele premature pentru copiii de astăzi și pentru generațiile viitoare. Vorbind la emisiunea World At One de la BBC Radio 4, profesorul Whitty a declarat că există o "mare probabilitate" ca vaping-ul să fie "semnificativ mai sigur doar pentru că fumatul este atât de periculos".

Legea urmărește să "găsească un echilibru" între a face vapingul "mult mai puțin atractiv pentru copii și pentru nefumători, dar și pentru a le permite fumătorilor să le folosească pentru a renunța la fumat". Grupul pentru drepturile fumătorilor Forest, care este finanțat de industria tutunului, a declarat: "Nimeni nu vrea ca copiii să fumeze, dar ideea că guvernul ar trebui să le ia oamenilor libertatea de a alege mult timp după ce au crescut este absurdă". Planul guvernului britanic de a elimina treptat vânzările de tutun se bazează pe un program similar din Noua Zeelandă, care a fost între timp eliminat.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu