Lumea virtuală se simte tot mai real. S-a inventat e-Taste, dispozitivul care ne ajută 'să gustăm' și să simțim arome prin intermediul impulsurilor electrice
Postat la: 06.03.2025 - 07:08
O inovație în realitatea virtuală: „e-Taste" este o nouă interfață care investighează posibilitatea de a simula gustul. Sistemul folosește senzori avansați și distribuitoare chimice wireless pentru a recrea experiența gustativă la distanță.
Așadar, senzorii captează moleculele specifice celor cinci gusturi esențiale - dulce, acru, sărat, amar și umami - și transformă semnalele chimice în impulsuri electrice, care sunt apoi transmise unui dispozitiv specializat în replicarea acestora. Potrivit The Guardian, un sistem inovator dezvoltat la Universitatea de Stat din Ohio a fost testat cu succes, demonstrându-și capacitatea de a simula digital diferite intensități ale gustului, în condiții de siguranță pentru utilizator.
Dispozitivul include un actuator ce constă într-o interfață specială pentru gură și o mini-pompă electromagnetică, care reglează fluxul lichidelor chimice printr-un canal dedicat. Aceste lichide sunt distribuite într-un strat de gel, care permite soluției să ajungă în cavitatea orală a utilizatorului, recreând astfel senzația gustativă. Intensitatea gustului poate fi reglată prin ajustarea timpului de contact dintre soluție și gel, oferind utilizatorilor posibilitatea de a experimenta simultan mai multe gusturi, generând senzații complexe.
Rezultatele experimentelor au arătat că participanții au reușit să diferențieze intensitatea gustului acru cu o precizie de 70%. De asemenea, tehnologia a demonstrat că senzațiile gustative pot fi transmise de la distanță, chiar și între state diferite. Această inovație promite aplicații diverse, de la cercetările neurologice care vizează o mai bună înțelegere a procesării semnalelor gustative de către creier, până la îmbunătățirea accesibilității pentru persoanele cu pierderi de gust. De asemenea, ar putea revoluționa interacțiunile din metavers, permițând utilizatorilor să simtă gustul în mediile virtuale. Următorul pas al cercetătorilor este miniaturizarea sistemului și îmbunătățirea compatibilității acestuia cu diferiți compuși chimici alimentari. Studiul a fost publicat în revista Science Advances.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu