Mâncați carne de piton, nu de vită, porc sau pasăre, dacă vreți să salvați planeta

Postat la: 15.03.2024 - 07:08

Dr. Daniel Natusch a mâncat o mulțime de pitoni birmani de-a lungul anilor. „Cu riscul de a repeta un clișeu, are un gust asemănător cu cel de pui", spune el citat de The Times.

„Treci cuțitul de-a lungul spatelui șarpelui și aproape că obții un fileu de 4 m lungime. Carne albă și fermă, fără oase. Și apoi depinde de modul în care îl pregătești. L-am mâncat la grătar, în curry, ca biltong și, da, este grozav."

De asemenea, crede că este un fel de mâncare pe care prea puțini dintre noi l-au experimentat și că creșterea pitonilor ar putea fi mai sustenabilă decât producția de păsări de curte, porci sau bovine.

În cadrul unui studiu, Natusch, care lucrează la Universitatea Macquarie din Sydney, a analizat ratele de creștere a peste 4.000 de pitoni reticulați și birmani din două ferme mari din Thailanda și Vietnam, precum și cantitatea de hrană pe care reptilele o primeau.

În captivitate, un pui de piton bine hrănit își poate dubla dimensiunea în câteva săptămâni. Până la prima sa aniversare, acesta poate avea o lungime de 4 m, iar Natusch și colegii săi au descoperit că aceste creaturi pot acumula peste 45 g de greutate corporală pe zi.

În ceea ce privește transformarea proteinelor pe care le consumă în proteine care pot fi consumate de oameni, șerpii depășesc cu ușurință toate celelalte specii de animale studiate până acum, inclusiv vacile, porcii și găinile, dar și somonul și greierii.

Sunt de aproximativ nouă ori mai eficienți decât păsările de curte și de peste 30 de ori mai eficienți decât bovinele, ceea ce înseamnă că au nevoie de mult mai puține proteine pentru a produce o cantitate echivalentă de carne, producând, de asemenea, mai puțin CO₂ și metan, potrivit studiului.

„Acesta este un sistem alternativ de creștere a animalelor care trebuie luat în serios", a declarat Natusch. „Nu spunem neapărat că toată lumea ar trebui să înceteze să mai mănânce carne de vită și să se întoarcă la pitoni, dar trebuie să existe o conversație despre faptul că aceștia au un loc mai important în producția agricolă".

În producția de animale, animalele cu sânge rece, cum ar fi șerpii, peștii și insectele, necesită cu până la 90% mai puțină energie decât mamiferele cu sânge cald, iar carnea de șarpe este deja din ce în ce mai populară în țările asiatice, unde este consumată în mod tradițional.

Cu toate acestea, industria rămâne mică, iar Natusch, care prezidează Grupul de specialiști în șerpi al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, consideră că ar putea fi utilă introducerea creșterii șerpilor în noi regiuni.

Europa, unde reptilele au figurat rar în meniuri, nu se află în fruntea listei sale. În schimb, el crede că ideea este probabil mai potrivită pentru anumite zone din Africa de Sud, unde secetele mai frecvente au făcut mai dificilă creșterea animalelor tradiționale, iar șerpii au fost în mod tradițional o delicatesă.

Pitonii sunt, de asemenea, înrudiți doar în mod îndepărtat cu oamenii, a adăugat el. Acest lucru înseamnă că este mai puțin probabil ca agenții patogeni care îi afectează să treacă la noi, ceea ce reprezintă un risc în cazul creșterii industriale a porcilor.

Într-o perioadă în care mulți ecologiști fac apel la public să mănânce mai multe plante, consumul de șerpi carnivori ar putea părea contraintuitiv. Dar el susține că nu toate alimentele pe bază de plante sunt prietenoase cu mediul și că șerpii pot fi hrăniți cu proteine reziduale care altfel ar putea fi aruncate.

„Fermele mai mari [din Vietnam și Thailanda] îi hrănesc cu cârnați, de obicei", a spus Natusch. „Au acces la abatoare și ferme de porci, așa că acele ferme îi hrănesc cu lucruri precum capetele de pui care sunt aruncate de la abatoarele de păsări și care altfel ar fi incinerate".

În zonele rurale din Asia de Sud-Est, gospodăriile pot ține „câțiva șerpi sub pat" și îi hrănesc cu șobolani prinși în orezării, a adăugat el.

De asemenea, el este implicat într-un proiect de cercetare în curs de desfășurare, în cadrul căruia pitonii au fost hrăniți cu alte alimente decât carnea, fără niciun efect nociv aparent până în prezent. „Vrem să analizăm implicațiile pe termen lung asupra sănătății, dar rezultatele preliminare sugerează că o anumită proporție din dieta unui piton poate fi bazată pe plante", a spus el.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu