Marele Reset trebuie accelerat: "Eforturile pentru limitarea încălzirii globale înregistrează decalaje semnificative la aproape toți indicatorii"

Postat la: 18.11.2023 - 12:15

Eforturile în vederea limitării încălzirii globale la pragul de 1,5 grade Celsius "înregistrează decalaje semnificative" în ceea ce priveşte ritmul şi nivelul necesare pentru abordarea crizei climatice.

Cu prilejul conferinţei ONU asupra climei de la Paris din 2015, liderii globali au convenit asupra limitării încălzirii globale la nivelul de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Potrivit unui raport intitulat "Starea acţiunii climatice", dintre cei 42 de indicatori evaluaţi, doar unul singur - ponderea vehiculelor electrice în totalul vânzărilor de autovehicule - este pe cale să atingă ţinta pentru 2030 derivată din acordul de la Paris.

"În ciuda a decenii întregi de avertizări disperate şi semnale de alarmă, liderii noştri au eşuat în mobilizarea acţiunii climatice la ritmul şi nivelul necesare", a spus autoarea principală a studiului, Sophie Boehm.

"Nu e timp de cârpeli. În schimb, avem nevoie de schimbări imediate, transformaţionale, în toate sectoarele, în acest deceniu". Potrivit raportului, proporţia energiei solare şi eoliene trebuie să crească în medie cu 24% anual - în prezent creşte cu 14% anual.

Eliminarea progresivă a combustibililor fosili trebuie să crească de şapte ori, se mai spune în raport. Dar subvenţiile pentru petrol, gaz şi cărbune aproape s-au dublat din 2020 până în 2021.

Autoarea raportului, Claire Fyson, din partea Climate Analytics, a spus că e "absurd" să continuăm să investim excesiv în energie pe bază de gaze naturale şi cărbuni.

Raportul a fost redactat prin eforturile comune ale organizaţiilor Bezos Earth Fund, Climate Action Tracker, ClimateWorks Foundation, United Nations Climate Change High-Level Champions şi World Resources Institute.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu