Medic acuzat că a lăsat un pacient să moară înecat cu mâncare: Ar fi refuzat să meargă la caz pe motiv că i se termină tura
Postat la: 23.10.2024 - 20:01
Un medic este anchetat după ce ar fi refuzat să meargă la un caz pe motiv că mai are puțin și si se termină serviciul. Pacientul a murit, înecat cu mâncare și intervenția promptă a personalului medical specializat i-ar fi putut salva viața.
Un medic de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Mureş este anchetat după ce ar fi refuzat să meargă la un pacient care s-a înecat cu mâncare şi care ulterior a şi murit. Doctorul ar fi spus că i se terminase programul, aşa că Salvarea a mers la cazul anunţat prin 112 fără medic. Şeful DSU, Raed Arafat, spune că în acest caz este o anchetă în curs. Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, instituţia pe care o conduce ştia despre acest caz încă de vineri, când a fost sesizat de la Mureş.
„Situaţia este următoarea: Încă de vineri am fost sesizat de la Mureş că a fost trimis un echipaj SMURD de prim ajutor, care era foarte aproape de cazul unui bătrân care se înecase cu un bol alimentar. Medicul de gardă de la Dispenceratul integrat 112, care este chiar medic de urgenţă, a trimis cel mai apropiat echipaj de prim ajutor, dar a trimis şi un echipaj cu medic. Avea două variante: să trimită maşină de Terapie Intensivă de la SMURD, care era la alt caz, unde asista un alt pacient. Alternativa era echipă cu medic de la Serviciul de Ambulanţă, şi asta a făcut. A trimis, la două minute diferenţă echipă de la Ambulanţă, care are medic pe ea, confirmând acest lucru şi că medicul este în Staţie. Ulterior, s-a atlat că la faţa locului, în sprijinul echipajului de prim ajutor, a ajuns o maşină de urgenţă care trebuia să aibă medic pe ea, dar fără medicul respectiv, ci doar cu un asistent", a declarat Raed Arafat.
Acesta a explicat că au fost continuate manevrele de resuscitare începute deja de către echipajul de prim ajutor de la SMURD, însă, din păcate, pacientul nu a răspuns manevrelor, acesta fiind declarat decedat. Ulterior, a continuat Arafat, o echipă a DSU trimisă acolo încă de duminică seară a investigat cazul şi a constatat că apelul a fost dat la Ambulanţă în jurul orei 20 şi 18 minute pentru trimiterea medicului la caz.
„Medicul ieşea din program la ora 21.00, medicul nu a plecat cu ambulanţă, chiar au fost discuţii şi există declaraţii care arată că au fost discuţii cu alţi colegi de-ai lui să urce şi să plece la caz, însă tot nu a urcat în maşină şi nu a plecat la caz. Maşina a plecat doar cu asistent, fără să anunţe însă Dispeceratul că este fără medicul respectiv. Abia ulterior Dispeceratul a aflat acest lucru", a precizat Arafat.
Şeful DSU a completat spunând că echipa DSU trimisă să facă anchetă a luat toate declaraţiile necesare, iar, printre altele, medicul ar fi zis că programul lui se termina la ora 21.00 şi că nu a mai plecat la caz pentru că ştia că va întârzia şi că va reveni abia după finalul programului dacă pleca la cazul respectiv.
"Dacă a zis aşa, ar fi de-a dreptul hilar, pentru că şi dacă mai ai un minut din programul tău sau şi chiar dacă eşti la fix la programul finalizat, nu poţi să pleci dacă nu ţi-a venit schimbul şi ai o urgenţă de această natură! Asta este logica serviciilor de urgenţă. Ce ar însemna dacă la un incendiu pompierii ar spune că nu mai pleacă pentru că li se termină programul şi să spună că le vine schimbul care să-i înlocuiască, lasă să ardă! Nu merge aşa!", a spus Arafat.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mai spus că echipa trimisă de la DSU verifică de ce nu a fost căutată o soluţie pentru trimiterea unui alt echipaj, cu medic, la cazul extrem de grav. "Echipa trimisă acolo a făcut anchetă, iar la acest moment se face dosarul, cu toate măsurile care trebuie luate, inclusiv faptul că ambulanţa care a plecat nu a anunţat la dispecerat că medicul nu se află la bordul ei", a spus ARafat. Acesta a precizat că dacă ar fi ştiut, Dispeceratul ar fi putut găsi o soluţie mai ales la Mureş, de unde putea trimite un medic de la UPU, unde sunt mai mulţi medici.
„Dacă era nevoie, Dispeceratul putea trimite alt medic, dar nu a fost anunţat decât ulterior despre situaţie. Vor fi luate măsurile pe care ni le permite legislaţia să le luăm, inclusiv înaintarea dosarului la Parchet, care va decide dacă este un fapt ce intră sub incidenţa penală, pentru negligenţă", a conchis Raed Arafat.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu