Medicamentul care va scăpa lumea de obezitate a trecut primul test clinic si dă rezultate exceptionale si de lunga durata

Postat la: 06.02.2024 - 09:56

Datele obţinute în urma studiilor în stadiu incipient, desfăşurate pe animale şi oameni, asupra medicamentului experimental împotriva obezităţii dezvoltat de Amgen, publicate într-un jurnal medical, au dovedit că acesta favorizează pierderea semnificativă din greutate, având un profil de siguranţă acceptabil, a anunţat luni compania americană, transmite Reuters.

Setul de date publicat în jurnalul ştiinţific Nature Metabolism detaliază rezultatele şi efectele adverse în cazul celor 49 de pacienţi care au participat la studiul clinic de fază 1 asupra medicamentului experimental Maridebart cafraglutide. Participanţii la studiu au primit doze diferite ale medicamentului, acestea variind între 21 de miligrame şi 840 de miligrame.

Pacienţii care au participat la studiu erau diagnosticaţi cu obezitate, însă nu prezentau afecţiuni subiacente, cum ar fi diabet. Cele mai frecvente efecte secundare asociate acestui tratament au fost greaţa şi vărsăturile. Un pacient, care a primit o singură doză de 140 de miligrame, a prezentat niveluri crescute de enzime pancreatice, ca şi un alt pacient, care a primit 140 de miligrame, din grupul cu doze multiple.

Amgen a declarat că medicamentul injectabil, cunoscut şi sub numele de MariTide, leagă un compus conceput pentru a activa hormonul GLP-1, asociat cu o senzaţie de saţietate, de un anticorp care blochează activitatea unui alt hormon intestinal, GIP, asociat cu depunerea grăsimilor şi reglarea metabolică.

Compania a anunţat pentru prima dată la sfârşitul anului 2022 că studiul clinic de fază 1 a dovedit că la cea mai mare doză lunară testată, administrată timp de 12 săptămâni, medicamentul a condus la o pierdere medie de 14,5% din greutatea corporală, adăugând că efectul asupra pacienţilor s-a menţinut timp de 70 de zile.

Narimon Honarpour, director de dezvoltare clinică globală la Amgen, a declarat că aceste constatări sunt notabile având în vedere datele care apărute între timp, potrivit cărora pacienţi care urmează tratamente populare actuale, cum ar fi Zepbound de la Eli Lilly şi Wegovy de la Novo Nordisk, iau rapid în greutate după stoparea terapiei. "Datele noastre nu s-au schimbat, dar contextul probabil s-a schimbat", a spus el.

Patru din opt participanţi din segmentul căruia i s-au administrat 420 de miligrame, în doze multiple, au renunţat la studiu după prima doză. Amgen a declarat că acei pacienţi nu ar mai fi dorit să continue să ia parte la un studiu clinic şi că nu există nicio indicaţie că au experimentat evenimente adverse în afara celor observate în cazul altor participanţi.

Nivelurile de HbA1c, un indicator al concentraţiei de glucoză din sânge, care s-au situat în intervalul non-diabetic la începutul studiului, au scăzut la toate grupurile de participanţi cu diferite doze până în ziua 85, însă au avut tendinţa de a reveni spre valoarea iniţială în timpul perioadei de monitorizare a siguranţei, în ziua 207, au raportat cercetătorii. Amgen desfăşoară în prezent un studiu de fază 2 asupra MariTide, rezultatele fiind aşteptate la sfârşitul acestui an.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu