Metoda prin care se fură curent electric prin portul optic al contorului de energie și softul necesar de pe laptop

Postat la: 01.07.2021 - 13:51

In municipiul Bucureşti şi judeţele Constanţa şi Ilfov exista persoane care deţin programe informatice, cu ajutorul cărora pot modifica indexul contoarelor electrice montate la consumatori persoane fizice şi juridice.

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate au pus în aplicare 57 de mandate de percheziţie domiciliară, dintre care 48 în judeţul Constanţa şi 9 în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov. Detinatorii softului se deplaseaza la "beneficiar" şi, cu ajutorul unui laptop, se conecteaza printr-un cablu la portul optic al contorului electric, iar, apoi, prin intermediul programului informatic instalat pe laptop, modifica indexul afişat de contor. Scopul acestei modificări e introducerea unui index de consum mai mic faţă de cel real, astfel încât titularul locului de consum să plătească o factură diminuată pentru consumul de curent electric.

Pentru aceste operaţiuni, persoanele bănuite au încasat sume de bani, reprezentând 10% din diferenţa sumei de bani, care ar fi trebuit plătită companiei de furnizare a energiei electrice şi cea plătită efectiv de beneficiar. Beneficiarii acestui serviciu sunt, de regulă, din cele investigate de organele de ancheta, persoane juridice cu un consum de curent electric ridicat, respectiv unităţi de cazare, service-uri auto şi restaurante.

Pentru a avea acurateţe în activitatea infracţională, înainte de a modifica indexul contorului electric, persoanele bănuite s-ar fi informat cu privire la istoricul index-ului şi detalii despre locul de consum, respectiv dacă cititorii au făcut fotografii cu index-ul contorului, existând suspiciunea că aceste informaţii ar fi fost primite de la angajaţi ai companiei de furnizare a energiei electrice, care ar fi accesat, prin depăşirea limitelor autorizării, baza de date a companiei şi ar fi furnizat telefonic datele solicitate.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu