Mister vechi de 3.000 de ani descifrat: Totul a fost creat de civilizația biblică, dar descoperit acum

Postat la: 26.07.2024 - 10:02

Canaaniții au locuit în „Țara Făgăduinței" din 3500 î.Hr. până în 1200 î.Hr. înainte de a fi cuceriți de triburile israeliene în urma ieșirii lor din Egipt. Ei sunt menționați de mai multe ori în Vechiul Testament, inclusiv în cărțile Geneza, Leviticul, Deuteronom și Iosua. Însă acum arheologii au descifrat un mister vechi de 3.000 de ani: alfabetul "pierdut" creat de civilizația biblică.

Arheologii au trasat în sfârșit un alfabet pierdut care i-a nedumerit pe savanți timp de decenii până la o civilizație veche de 3.000 de ani, cu semnificație biblică. Din 1964, arheologii au găsit 15 tăblițe diferite cu sculpturi ciudate, pe locul unei așezări antice din Iordania, potrivit Daily Mail.

Datorită noilor analize, arheologii au descoperit că probabil au fost făcute de canaaniți, un grup indigen care a prosperat în Orientul Mijlociu până în a doua jumătate a secolului al XIII-lea î.Hr.

Descoperire dramatică la Ierusalim: Dovadă din orașul lui David care confirmă Biblia

Canaaniții, care sunt menționați de mai multe ori în Vechiul Testament, au locuit în „Țara Făgăduinței" din 3500 î.Hr. până în 1200 î.Hr. înainte de a fi cuceriți de triburile israeliene în urma ieșirii lor din Egipt.

În cartea Iosua 3:10 din Biblie, Dumnezeu le spune israeliților că îi va izgoni pe canaaniți înainte ca aceștia să ajungă în Țara Făgăduită.

Israeliții au purtat o serie de războaie împotriva canaaniților și, în cele din urmă, au preluat cea mai mare parte a pământului lor - această cucerire a avut loc în a doua jumătate a secolului al XIII-lea î.Hr.

Savanții au făcut descoperirea secolului: Un nou continent găsit pe Pământ, pierdut în istorie VIDEO

Dar înainte de asta, în timpul Epocii Bronzului, canaaniții au trăit în tot sudul Levantului, sau Israelul modern, Gaza și Cisiordania, Iordania, Libanul și părți ale Siriei.

Și misterioasele tăblițe de lut datează de atunci. Studiul, publicat în Societatea Americană de Cercetare, a constatat că textul a fost scris de la stânga la dreapta și conținea 29 de simboluri unice de puncte, bare verticale și alte modele abstracte.

Cercetătorii au sugerat că inscripțiile sunt scurte proverbe cultice legate de templul religios în care au fost găsite, care a fost ars și distrus cu mii de ani în urmă. Templul a fost situat într-o așezare veche numită Deir 'Alla, în centrul Văii Iordanului, care trece de-a lungul râului Iordan de la Marea Galileii din Israel până la Marea Moartă.

Structura a fost deteriorată în timpul unei perioade de distrugere pe scară largă care a cuprins secolele al XIII-lea și al XII-lea. Arheologii au descoperit tăblițele într-o zonă puternic arsă a sitului.

Descoperire neobișnuită făcută în craterul creat de un asteroid: Orașul plin cu 72.000 de tone de diamante VIDEO

Echipa a găsit, de asemenea, ceramică printre ruine, inclusiv cupe și vase ceremoniale, împreună cu armuri. Sculpturi care au fost un cadou de la regina egipteană Twosret au fost, de asemenea, găsite în zona sitului, care au oferit o datare aproximativă pentru distrugere, în jurul anului 1180 î.Hr.

Textul tăblițelor avea asemănări cu scrierea proto-sinaitică, un sistem de scriere din Epoca bronzului mijlociu care ar putea fi strămoșul acestui alfabet. Scrierile se aseamănă, de asemenea, cu alfabetele proto-canaanite care au fost găsite în alte site-uri de săpături din Epoca Târzie a Bronzului, care au fost create de oameni familiarizați cu scrierea egipteană antică.

Dar tăblițele au arătat și câteva combinații de semne unice, inclusiv două care au apărut cu un altul care seamănă cu un ochi. Cercetătorii au identificat acest semn ca un „ayin", care este, de asemenea, cuvântul ebraic pentru „ochi".

Al 2-lea "tigru" al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos

Aceste paralele și modele i-au ajutat pe cercetători să analizeze semnificația simbolurilor tăblițelor și să înceapă să decodeze mesajul lor misterios. În special, analizându-le alături de gramatica ebraică târzie, care a păstrat formele canaanite anterioare, a arătat că tăblițele par să conțină „scurte pronunțări rituale" și „proverbe poetice".

Acest lucru a sugerat că tăblițele erau folosite în ritualuri cultice care aveau loc la templul Deir 'Alla. Dar cercetătorii vor trebui să efectueze studii suplimentare pentru a le traduce pe deplin.

Studierea acestor tăblițe i-a ajutat pe învățați să înțeleagă mai bine limba canaanită vorbită în această regiune înainte de cucerirea israeliților. O explicație ar putea fi că scrierea alfabetică a fost de fapt folosită în rândul unor grupuri mici de scribi și poate concentrată în temple. Aceasta ar însemna că tăblițele Deir 'Alla sunt ultima rămășiță a unei practici de scriere creată la templele din Canaan înainte ca aceasta să se prăbușească.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu