Misterioasele atacuri asupra diplomaților și agenților SUA. Directorul CIA s-a pronunțat în privința implicării Rusiei

Postat la: 24.07.2021 - 09:33

Într-un interviu acordat National Public Radio din Washington, William Burns, director al Central Intelligence Agency (CIA) a vorbit despre numeroasele provocările ale noii sale funcții.

Referitor la misterioasele atacuri energetice asupra a peste 200 de oficiali și agenți secreți americani, el a afirmat că acestea sunt "reale și grave" și Rusia "ar putea fi implicată", dar nu dorește să tragă o concluzie înainte de terminarea investigației. "Sindromul Havana" a provocat multe probleme de sănătate unor persoane importante din Statele Unite, ele raportând dureri și sunete ciudate resimțite în creier, în special la americanii aflați în străinătate, potrivit NPR. Directorul CIA a afirmat că a dublat eforturile Agenției sale pentru a descoperi cauza sindromului Havana. Pentru asta a numit la conducerea anchetei un ofițer superior, care a dirijat vânătoarea celebrului terorist Osama bin Laden. De asemenea, a triplat numărul personalului medical implicat în investigație.

"Sunt absolut hotărât - și am petrecut mult timp și energie în acest sens, în cele patru luni de când sunt director al CIA - pentru a ajunge la baza problemei și anume ce și cine a cauzat acest lucru", a spus Burns. "Sunt sigur că ceea ce au experimentat ofițerii noștri și unii membri ai familiei lor, precum și alți angajați ai guvernului SUA, este real și grav", susține directorul CIA. Burns ia în calcul, în mod serios, "posibilitatea foarte puternică" ca sindromul Havana să fie rezultatul unor acțiuni intenționate, adăugând că există un număr limitat de "potențiali suspecți", care au capacitatea de a efectua astfel de misiuni, pe o scară atât de largă, pe tot globul.

Academia Națională de Științe, Inginerie și Medicină din Statele Unite a anunțat că radiația cu microunde este "cea mai plauzibilă" explicație a simptomelor. Burns a spus că "există câteva sute de cazuri de la Havana, din 2016 și până azi. Aceste incidente implică angajați ai guvernului SUA de pe tot globul. Dintre aceștia, sunt aproximativ 100 dintre colegii mei (de la CIA -n.a.), ofițeri și membri de familie.

Întrebat dacă consideră Rusia vinovată de aceste atacuri energetice, care au fost denumite "sindromul Havana", directorul CIA a răspuns: "S-ar putea, dar sincer nu pot - nu vreau să sugerez, până nu vom putea trage concluzii despre cine poate fi, Dar există o serie de posibilități". De-a lungul anilor, s-au înregistrat sute de cazuri, iar printre ele s-au numărat diplomați ai SUA din China, Rusia, Europa și Asia Centrală. Chiar săptămâna trecută, administrația Biden a anunțat "o importantă investigație" asupra a noi cazuri ale sindromului Havana, raportate la Viena.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu