Moderna recunoaște în sfârșit că vaccinurile cu ARNm sunt "extrem de toxice pentru sănătatea umană"

Postat la: 10.02.2024 - 14:36

Oamenii de știință de la Moderna au recunoscut în sfârșit ceea ce noi toți ceilalți știm de ani de zile - vaccinurile Covid cu ARNm sunt "foarte toxice pentru sănătatea umană".

"O provocare majoră acum este cum să de-riscăm în mod eficient potențialele toxicități asociate cu tehnologia mARN", au avertizat oamenii de știință într-un articol, care a fost publicat de Nature Reviews Drug Discovery la 23 ianuarie.

Vaccinurile Moderna și Pfizer COVID-19 utilizează tehnologia acidului ribonucleic mesager modificat (ARNm). ARNm este livrat prin nanoparticule lipidice (LNP).

Riscurile de toxicitate includ "componentele structurale ale nanoparticulelor lipidice, metodele de producție, calea de administrare și proteinele produse din ARNm complexate", au scris autorii lucrării.

Printre autorii lucrării se numără angajații Moderna Eric Jacquinet și Dimitrios Bitounis și Maximillian Rogers, care lucra la Moderna în momentul realizării lucrării.

Vaccinurile cu ARNm au multiple efecte secundare cunoscute, inclusiv inflamația inimii și șocul alergic sever. Acestea pot proveni din reacții de hipersensibilitate, care pot fi provocate de "orice componentă LNP-mRNA", dar cel mai probabil sunt declanșate de nanoparticulele lipidice PEGlyated, care este "componenta cu cel mai mare potențial reactogen", potrivit cercetătorilor.

Polietilenglicolul, sau PEG, un ingredient din vaccinurile Pfizer și Moderna COVID-19, este cunoscut ca fiind cauza reacțiilor alergice. Oamenii de știință externi sunt împărțiți în ceea ce privește mecanismul din spatele inflamației cardiace, în timp ce Pfizer a postulat că PNL-urile sunt la originea problemei.

Noua lucrare s-a bazat pe publicații anterioare și pe alte date. Autorii nu au efectuat niciun experiment nou.

Printre lucrările citate se numără cele care au găsit ARNm și proteina spike livrată de vaccinul Moderna în diferite părți ale ființelor umane la săptămâni sau luni după vaccinare, în ciuda faptului că oficialii din domeniul sănătății au afirmat, atunci când au fost lansate vaccinurile, că aceste materiale vor ieși din organism în câteva zile.

Oamenii de știință au declarat că vaccinul COVID-19 al Moderna este "sigur și eficient" și au salutat dezvoltarea unui vaccin actualizat ca "demonstrând calendarul rapid al modificărilor cu tehnologia ARNm în clinică". Cu toate acestea, din cauza "naturii tranzitorii a ARNm", "ar putea fi necesară administrarea repetată", au spus ei.

Oamenii de știință au remarcat ulterior că reducerea riscurilor de toxicitate cu vaccinurile și medicamentele bazate pe ARNm este necesară, dar "complicată". Acest lucru poate fi realizat printr-o abordare multiplă care include teste avansate în laboratoare și care ajustează studiile preclinice, pe animale, pentru a ține cont mai bine de "diferențele din fiziologia umană și animală".

Moderna și alte companii testează în prezent o serie de noi produse cu ARNm, inclusiv vaccinuri antigripale și tratamente împotriva cancerului.

"Datorită platformei de ARNm pe care am construit-o, avem un portofoliu interesant, cu până la 15 lansări în următorii cinci ani", a declarat Stephane Bancel, directorul general al Moderna, investitorilor în cadrul celei mai recente teleconferințe privind rezultatele companiei.

Autorul corespondent al lucrării, Mansoor Amiji de la departamentele de Științe farmaceutice și Inginerie chimică de la Northeastern University, a trimis o cerere de comentarii lui Bitounis, care nu a oferit niciun răspuns.

Dr. Robert Malone, care a ajutat la inventarea tehnologiei ARNm, a declarat că lucrarea a minimalizat gama de riscuri care au fost legate de vaccinurile pe bază de ARNm și ar putea face parte dintr-un hangout limitat, sau o tehnică de propagandă.

Această tehnică, o formă de inducere în eroare, presupune ca oamenii să ofere anumite informații pentru a ascunde sau a împiedica descoperirea altor informații.

"Interpretarea mea cea mai generoasă a intenției generale a articolului este că acest articol rezumă și reprezintă informații referitoare la riscurile și toxicitatea acestei tehnologii de platformă pe care Moderna dorește să le facă publice într-un mod care să pună firma, activitățile sale și tehnologia de platformă care stă la baza acesteia în cea mai bună lumină posibilă", a scris Dr. Malone, care nu a fost implicat în articol, în recenzia sa.

"O interpretare mai puțin generoasă a intenției este aceea că acest articol reprezintă o formă subtilă de strategie de propagandă denumită în mod obișnuit "hangout limitat"."

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu