Monitorul Apărării: Rusia vrea retragerea militarilor NATO din România. Cum ne afectează cerinţele lui Putin

Postat la: 21.01.2022 - 14:27

Rusia a cerut SUA şi NATO să semneze documente prin care se angajează că Alianţa nu se extinde spre est şi sunt retrase trupele şi echipamentele militare aliate de pe teritoriul ţărilor aliate din Europa de Est care au aderat după 1997.

NATO şi SUA au respins cererile Rusiei, care încalcă dreptul suveran al ţărilor de a-şi decide singure politica externă, a anunţat Joe Biden, precizând că următoarea mutare îi aparţine lui Vladimir Putin, scrie "Monitorul Apărării".

Ce vrea Rusia de la NATO şi SUA

Putin ameninţă cu războiul şi invadarea Ucrainei dacă nu se semnează documente între Rusia, pe de-o parte, şi SUA şi NATO, pe de altă parte, prin care Rusia cere un spaţiu de securitate format din state suverane vecine.

În cele două documente făcute publice de Ministerul rus al Afacerilor Externe pe 17 decembrie 2021, „Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate" şi „Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre NATO", Federaţia Rusă doreşte, în principal, oprirea extinderii NATO, desfiinţarea bazelor militare aliate din statele foste comuniste care au aderat la NATO după 1997, garanţii că nu vor fi instalate sisteme de rachete în aceste state şi abţinerea de la exerciţii în regiunile extinse ale Mării Negre şi Mării Baltice.

Cum ar fi afectată România

Conform cerinţelor Rusiei, structurile NATO din România (comandamentul de Corp din Sibiu, cel de Brigadă din Craiova şi cel de Divizie din Bucureşti şi Unitatea de Integrare a Forţelor NATO de la Bucureşti) ar trebui desfiinţate.

De asemenea, militarii americani din bazele de la Deveselu, Kogălniceanu şi Cîmpia Turzii ar trebui retraşi, iar Europa ar rămâne fără un scut de protecţie împotriva rachetelor.

Totodată, ar avea de suferit şi securitatea spaţiului aerian românesc, deoarece nu ar mai veni în ţara noastră aeronave aliate pentru a ne ajuta la misiunile de poliţie aeriană.

Rusia vrea o nouă Yalta şi cere reîmpărţirea sferelor de influenţă

Sergey Ryabkov, adjunctul ministrului rus de externe, a precizat faptul că Rusia vrea „o nouă lume" în ceea ce priveşte relaţiile internaţionale, arată Tass. În această nouă lume, statele ar fi împărţite între sferele de influenţă ale Rusiei şi Vestului, fără a le fi respectate suveranitatea şi decizia. Acest lucru ar duce la o variantă contemporană a Conferinţei de la Yalta, din februarie 1945, când Roosevelt, Stalin şi Churchill au stabilit sferele de influenţă asupra unor state suverane, fără ca aceastea să fie întrebate. Atunci, Stalin a revendicat Europa de Est, ca o garanţie de securitate. Acelaşi lucru face astăzi Vladimir Putin.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu