Motivul pentru care Donald Trump vrea să elimine ora de vară odată cu revenirea la Casa Albă

Postat la: 14.12.2024 - 21:04

Donald Trump a declarat vineri, 13 decembrie, că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară" în SUA şi pentru a renunţa astfel la schimbarea bianuală de oră, relatează AFP.

„Ora de vară este nepractică şi foarte costisitoare pentru ţara noastră", a declarat preşedintele ales pe platforma sa socială Truth Social.

Elon Musk, multimiliardarul numit recent de Donald Trump în fruntea unei comisii însărcinate cu reducerea cheltuielilor publice, comentase la sfârşitul lunii noiembrie pe reţeaua sa X un sondaj potrivit căruia peste 80% dintre alegători au declarat că doresc eliminarea orei de vară. „Se pare că oamenii vor să abolească schimbările de oră enervante", a scris şeful SpaceX şi Tesla.

Dar dorinţa lui Donald Trump de a elimina ora de vară pare să contrazică poziţia majoritară a Partidului Republican, care, în 2022 a lansat un proiect de lege pentru a o face permanentă. Măsura, care a trecut în unanimitate în Senat, dar nu a reuşit să treacă de cealaltă cameră a Congresului, deşi avea majoritate republicană, ar fi pus capăt schimbărilor de oră, dar ar fi însemnat şi răsărituri foarte târzii ale soarelui în unele state în timpul iernii.

„Schimbarea orei este un concept învechit care este o sursă de frustrare şi confuzie", a susţinut la acea vreme senatorul Marco Rubio, autorul proiectului de lege şi în prezent viitorul şef al diplomaţiei americane în administraţia lui Donald Trump. El a stabilit o legătură cauzală directă între schimbarea orei şi creşterea „atacurilor de cord şi a accidentelor rutiere" şi a exacerbat potenţialele efecte benefice ale orei de vară permanente asupra economiei.

În 2019, când Marco Rubio a lansat pentru prima dată un proiect de lege în acest sens, preşedintele Donald Trump a scris pe Twitter: „Să facem ora de vară permanentă este OK pentru mine!"

Ideea principală din spatele schimbării orei a fost iniţial de a potrivi orele de activitate cu orele de lumină solară pentru a limita utilizarea iluminatului artificial. Însă criticii acesteia denunţă efectele negative asupra ritmurilor biologice, în special la copii. În Europa, renunţarea la schimbarea orei a fost adoptată de Parlamentul European în 2019, dar de atunci punerea sa în aplicare a fost amânată în mod repetat.

Ora de iarnă se consideră însă a fi timpul legal universal.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu