NASA a reușit să deschidă containerul în care se aflau eșantioanele colectate de pe asteroidul Bennu

Postat la: 23.01.2024 - 08:52

Cercetătorii de la Centrul Spațial Johnson al NASA au reușit să deschidă cu succes containerul în care se aflau eșantioanele colectate de pe asteroidul antic Bennu de către misiunea OSIRIS-REx. Această descoperire a avut loc la mai bine de trei luni după ce probele au fost aduse pe Pământ. Prin dezasamblarea containerului OSIRIS-REx, echipele au reușit să dezvăluie praful și rocile rămase de pe Bennu.

Au fost îndepărtate două dispozitive de fixare care împiedicau anterior deschiderea mecanismului de achiziție a probelor de tip „Touch-and-Go-Sample-Acquisition-Mechanism" (TAGSAM). În cursul acestui an, NASA intenționează să publice un catalog al mostrelor colectate de pe Bennu, oferind oamenilor de știință și instituțiilor din întreaga lume posibilitatea de a le solicita în scopuri de cercetare sau de vizualizare.

Misiunea OSIRIS-REx, care a costat 1 miliard de dolari, a fost responsabilă pentru colectarea mostrelor de praf și roci de pe Bennu, un obiect care își are originea în timpul etapelor timpurii ale sistemului nostru solar. După ce a livrat capsula pe Pământ, nava spațială se îndreaptă acum spre un alt asteroid numit Apophis, scrie incredibilia.ro.

Anterior, astronomii credeau că Apophis s-ar putea ciocni cu planeta noastră, dar previziunile recente sugerează că asteroidul va trece pe lângă Pământ în mai 2029, prezentând un risc mai mic decât se credea anterior. La 24 septembrie 2023, capsula OSIRIS-REx a adus înapoi primele mostre de asteroizi colectate de Statele Unite.

Bennu, a cărui vârstă este estimată la peste patru miliarde și jumătate de ani, se crede că s-a format în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Datorită naturii sale antice, oamenii de știință speculează că Bennu ar putea conține molecule organice similare celor implicate în evoluția vieții pe Pământ.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu