Nicușor Dan reușește performanța închiderii gropii de gunoi Chiajna. Primarul general inchide scandalul Iridex după 10 ani

Postat la: 13.04.2021 - 08:00

După 10 ani de ambiguitate din partea unui șir nesfârșit de politicieni din diverse partide, miniștri ai mediului, primari generali și primari ai sectorului 1, după așteptări și dezamăgiri trăite de locuitorii capitalei, primarul general Nicușor Dan face un pas decisiv în interesul cetățenilor și hotărăște ca depozitul de deșeuri Chiajna deținut de Iridex să nu mai primească deșeuri pe amplasament.

Primarul general Nicușor Dan a avut săptămâna trecută mai multe întâlniri cu departamentele de specialitate din cadrul PMB dar și cu consultanți externi de mediu, folosiți și de vechea conducere a PMB fără niciun rezultat concret, fiind discutate aspecte privind gestionarea deșeurilor într-o metropolă europeană cu peste 4 milioane de locuitori, cum este Bucureștiul.

Hotărârea privind oprirea depozitării deșeurilor pe amplasamentul de la Iridex echivalează cu oprirea generării de factori de mediu dăunători, mirosuri, gaze toxice și a răspândirii acestora în nordul capitalei cât și trecerea la etapa închiderii ecologice a gropii de gunoi Chiajna, monitorizarea, acoperirea cu un strat de pământ, plantarea de gazon, pomi și transformarea acesteia într-o zonă fără un potențial pericol pentru sănătatea umană.

Decizia primarului general Nicușor Dan vine în contextul în care acesta a prelungit în data de 28 decembrie 2020 pentru încă trei luni contractul cu Iridex aferent depozitul Chiajna doar pentru activități de monitorizare și închidere iar Iridex nu a respectat înțelegerea făcută cu PMB, continuând depozitarea ilegală a deșeurilor pe amplasament în cantități de peste 100.000 tone, doar în această perioadă de trei luni .

Mai mult, Iridex a folosit fraudulos actul adițional semnat de PMB doar pentru monitorizarea și închiderea depozitului, solicitând ANRSC acordul privind licența de operare pentru a aduce în continuare deșeuri și a le procesa pe amplasamentul din Chiajna. Miile de cetățeni care au reclamat de nenumărate ori poluarea din nordul capitalei nu mai pot fi ignorați și nebăgați în seamă iar demersurile inițiate de Nicușor Dan vin în sprijinul acestora dar și a generațiilor viitoare care cer un aer curat pentru a trai decent si fără disconfortul contaminării în propriile locuințe.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu