Nilul ascunde un mister care a nedumerit oamenii timp de mii de ani

Postat la: 21.01.2024 - 09:18

Nilul curge pe o distanță de peste 6.650 de kilometri până când se varsă în Marea Mediterană. Timp de mii de ani, acest fluviu a fost o sursă de irigații și a transformat zona aridă din jurul său în terenuri agricole luxuriante. Astăzi, Nilul continuă să servească drept sursă de irigații, fiind și o importantă rută de transport și de comerț.

Care este sursa fluviului Nil? Deși ar putea părea o întrebare simplă, originea unui dintre cele mai fascinante fluvii de pe planeta Pământ a nedumerit oamenii de mii de ani. Chiar și astăzi, într-o epocă a sateliților și a cunoștințelor geofizice, enigma sursei Nilului nu este încă atât de simplă pe cât s-ar putea presupune.

Răspunsul simplu este că fluviul Nil are două surse principale: Nilul Albastru din Etiopia - care contribuie cu două treimi din debitul total al Nilului - și Nilul Alb din Marile lacuri africane și de dincolo de acestea. Cu toate acestea, dacă facem câțiva pași înapoi în istorie, vom vedea că lucrurile sunt ceva mai puțin clare.

Romanii au încercat să găsească sursa Nilului într-o misiune lansată de împăratul Nero între anii 60 și 61 d.Hr.

Vechii romani aveau proverbul „Nili caput quaerere", care, în latină înseamnă „să cauți capul Nilului". Acesta era folosit ca să descrie o năzuință nebunească de a atinge imposibilul sau irealizabilul.

Vechii romani au încercat să găsească sursa Nilului într-o misiune inițiată de împăratul Nero în anii 60 și 61 î.Hr. Cu ajutorul unor ghizi etiopieni, un mic grup de gărzi personale ale împăratului s-au îndreptat spre Africa, de-a lungul Nilului, spre necunoscut.

Este incert în ce punct s-a sfârșit investigația lor, deși se spune că aceștia au ajuns la un curs de apă important, despre care se crede că ar fi sursa fluviului. Unii spun că ar fi vorba de un defileu în apropiere de Juba, în actualul Sudan de Sud, în timp ce alții cred că au ajuns mai la sud, în Uganda, în jurul cascadei Murchison.

În orice caz, în cele din urmă nu au reușit să rezolve misterul. Nero s-a sinucis în anul 68 d.Hr. și se pare că această căutare a fost eliminată de pe ordinea de zi, după ce aceștia au exclus posibilitatea de a invada Africa dincolo de Egiptul roman.

Înainte de romani, vechii egipteni au fost dornici să găsească originea Nilului - nu în ultimul rând pentru că civilizația egipteană se baza pe apele sale pentru irigarea solului și pentru a servi drept cale de transport.

Se crede că aceștia au urmărit Nilul până la Khartoum, în Sudan, explicând că sursa sa este Nilul Albastru din lacul Tana al Etiopiei. O expediție ordonată de faraonul Ptolemeu al II-lea Philadelphus, care a condus Egiptul în secolul al III-lea î.Hr., ar fi determinat că sursa Nilului Albastru ar putea proveni din munții Etiopiei. Nu a existat însă nicio dovadă că egiptenii au explorat Nilul Alb.

În prezent, se știe în mare parte că Nilul are două surse: Nilul Albastru și Nilul Alb, care se întâlnesc în capitala sudaneză Khartoum înainte de a continua spre nord, în Egipt. Nilul Albastru izvorăște dinspre est în lacul Tana din Etiopia, în timp ce Nilul Alb apare din jurul lacului Victoria, ieșind la Jinja, în Uganda.

Acesta este motivul pentru care lacul Victoria, cel mai mare lac din Africa din punctul de vedere al suprafeței, este adesea considerat ca fiind sursa Nilului. Cu toate acestea, chiar și acest aspect este mai complex decât pare la prima vedere. Într-un articol din 2016, publicat în revista Geographical, renumitul aventurier Sir Christopher Ondaatje a explicat faptul că lacul Victoria în sine este un rezervor alimentat de alte râuri.

În 1996, Ondaatje s-a aventurat într-o expediție prin Africa, cu scopul de a localiza sursa fluviului Nil. Acesta a descoperit că apele lacului Victoria se varsă în lacul Albert. Nilul Alb nu izvorăște direct din lacul Albert, ci din râurile Kagera și Semliki, care provin din Munții Ruwenzori din Republica Democratică Congo. În cele din urmă, susținea el, Nilul Alb poate fi urmărit direct până la râurile Kagera și Semliki.

„Ruwenzori este o sursă la fel de importantă de apă din Nil ca și lacul Victoria", scrie el.

În concluzie, este clar că fluviul Nil nu are o singură origine și că este alimentat printr-un sistem complex de râuri și alte corpuri de apă.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu