Noua epidemie de gripă are simptome ciudate: Fără febră, dar cu frisoane, dureri de cap. Multi ajung la terapie intensiva

Postat la: 08.02.2024 - 11:37

În întreaga Europă circulă acum un virus pe care infecționiștii îl denumesc gripal, care are însă simptome ciudate. Oamenii sunt afebrili, însă au frisoane și dureri de cap, în general, însă mulți bolnavi ajung pe la terapie intensivă. Debutul bolii este subit, iar medicii prescriu doar paracetamol.

Tot mai mulți oameni ajung la spital cu simptome atipice acestui virus, de genul frisoane fără febră, dureri de cap și stare generală de rău, care durează circa 3 săptămâni. Din ce în ce mai des, bolnavii ajung în spital și, mai rău, la terapie intensivă, cu plămânii afectați. Ordinul de la autoritățile sanitare europene este vaccinarea antigripală cât mai extinsă, iar statele UE s-au grăbit să execute, mentioneaza Național.

În România, în săptămâna 22.01.2024 - 28.01.2024 , s-au înregistrat 133.057 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent, iar numărul cazurilor este în creștere alarmantă. La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial o Instrucțiune privind instituirea stării de alertă epidemiologică determinate de gripă.

Potrivit documentului elaborat de Ministerul Sănătății, spitalele trebuie să-și asigure stocurile de antivirale pentru tratamentul pacienților care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa cu/fără diagnostic de laborator, după caz. Totodată, trebuie vaccinat antigripal tot personalul medico-sanitar și auxiliar și trebuie asigurate stocurile de echipamente de protecție, utilizarea corespunzătoare a acestora și refacerea stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.

"La nivelul angajatorilor din toate sectoarele de activitate se recomandă evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, acolo unde este posibil, realizarea unui triaj epidemiologic zilnic și recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, precum și încurajarea vaccinării antigripale a personalului", se precizează în Instrucțiunile Ministerului Sănătății.

În același timp, în instituțiile de învățământ se vor realiza triajul zilnic în colectivitățile școlare, informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii, asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor, aerisirea periodică a încăperilor și respectarea etichetei tusei și strănutului și utilizarea de batiste de unică folosință.

În cazul populației, Ministerul Sănătății recomandă consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare.

"Pentru persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie se recomandă purtarea măștii de protecție dacă trebuie să se deplaseze în comunitate. De asemenea, toți cetățenii trebuie să evite aglomerațiile și să ia măsuri precum aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție. Ministerul Sănătății cere continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei, cum sunt persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate și persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu