Noul pericol de langa Romania. Reactiile nucleare au reinviat la Cernobil dupa 35 de ani de la explozia catastrofala

Postat la: 11.05.2021 - 15:17

La 35 de ani de la explozia centralei nucleare de la Cernobil din Ucraina, cand s-a produs cel mai grav accident atomic din lume, o amenintare ticaie precum o bomba cu ceas in interiorul vechii hale. Reactiile de fisiune au reinviat acum in masa de uraniu ingropata in adancul reactorului.

Oamenii de stiinta ucraineni cerceteaza in prezent daca acest fenomen detectat de curand se va opri sau va fi nevoie de o interventie urgenta, pentru a evita un nou incident, potrivit Science Mag.

Expertii internationali sunt ingrijorati de situatia creata. "Este precum jaraticul dintr-un gratar", a declarat Neil Hyatt, chimist de la Universitatea Shefield din Marea Britanie. Astfel, "senzorii din reactor au detectat o crestere a numarului de neutroni, un semnal privind o posibila fisiune, care circula intr-o camera inaccesibila", a anuntat Anatolii Doroshenko, de la Institutul pentru Probleme de Siguranta a Centralelor Nucleare (ISPNPP) de la Kiev.

"Exista multe incertitudini. Dar nu putem exclude posibilitatea producerii unui accident. Numarul de neutroni creste incet", a spus un alt expert, Maxim Saveliev, de la ISPNPP.

Orice rezolvare a problemei de la fosta centrala nucleara de la Cernobil, va constitui o sursa importanta si pentru colegii chimisti de la Fukushima, din Japonia, care se confrunta cu efecte similare, dupa dezastrul nuclear din urma cu 10 ani.

Dupa producerea accidentului nuclear din 1986 de la Cernobil, spectrul unei fisiuni a bantuit de mult timp. Ulterior, s-a realizat un "sarcofag" din beton si otel, care protejeaza ramasitele unitatii 4 a fostei centrale nucleare.

Amenintarea din prezent nu poate fi ignorata de catre experti. Nu se pune problema unei repetari a catastrofei din 1986, insa riscul cresterii radiatiei in regiune ramane posibil, chiar si peste granite.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu