Noul sistem de la frontiera UE: Călătorii din Marea Britanie vor fi obligați să arate amprentele și datele biometrice
Postat la: 22.12.2023 - 14:00
Un nou sistem digital de frontieră al UE, care va necesita prelevarea amprentelor digitale și a scanării faciale de la călătorii britanici la prima utilizare, ar urma să fie lansat în toamna anului viitor, potrivit unor rapoarte, scrie The Guardian.
Sistemul de intrare/ieșire (EES) ar urma să înceapă la 6 octombrie 2024, potrivit ziarului Times, care citează Getlink, proprietarul Eurotunel. The Guardian a contactat Getlink pentru comentarii.
Se spune că Eurotunnel, care operează un serviciu de transport auto între Folkestone și Calais, testează această tehnologie, în cadrul căreia datele personale vor fi colectate la frontiere și introduse într-o bază de date la nivelul UE.
În cadrul EES, pasagerii ar trebui să fie de acord cu amprentarea amprentelor digitale și capturarea imaginii faciale la prima sosire pe continent. După aceea, datele, inclusiv orice înregistrare a refuzului de intrare, ar trebui să permită o procesare mai rapidă, potrivit șefilor de la turism.
Lansarea planificată inițial, care era programată pentru acest an, a fost amânată din cauza temerilor că ar putea perturba călătoriile către Jocurile Olimpice de vara viitoare de la Paris.
Este de așteptat ca sistemul să provoace întârzieri semnificative. Portul Dover a estimat anterior că cerințele suplimentare ar putea adăuga până la 10 minute pentru o familie de cinci persoane aflate într-un vehicul, la prima călătorie după introducerea EES, în comparație cu aproximativ 45-90 de secunde.
Eurotunnel estimează că timpul mediu de procesare a unei mașini la frontiera franceză va crește de la mai puțin de 60 de secunde la 5-7 minute.
Potrivit Comisiei Europene, sistemul se va aplica la intrarea în 25 de țări din UE (toate statele membre, cu excepția Ciprului și Irlandei) și în patru țări din afara UE (Norvegia, Islanda, Elveția și Lichtenstein) care fac parte din spațiul Schengen fără frontiere, alături de majoritatea statelor membre ale UE.
Verificările vor avea loc în Anglia, deoarece guvernul britanic are acorduri reciproce cu Franța, conform cărora autoritățile franceze pot efectua controale de frontieră la punctele de plecare din Regatul Unit în UE - în acest caz, portul Dover, Eurotunel și Eurostar.
Reprezentanții Eurotunnel au declarat anterior unei comisii din Camera Lorzilor că riscul nu se află în cadrul terminalelor. "Este ceea ce se întâmplă atunci când înscrierea are loc la ghișeele franceze, ceea ce blochează ghișeele de control la ieșirea din Regatul Unit, care la rândul său blochează check-in-ul și apoi creează cozi până la check-in care se întorc pe autostradă. Acest lucru generează apoi un trafic static de pasageri pe autostrada de mare viteză", au declarat aceștia.
Odată ce EES va fi funcțional, UE va trece la introducerea sistemului european de informare și autorizare a călătoriei (Etias), care se aplică cetățenilor din 60 de țări din afara UE care călătoresc fără viză cu blocul comunitar.
Etias, care are ca model sistemul american Esta, înseamnă că cei care călătoresc în afara UE vor trebui să completeze un formular și să plătească 7 euro (6 lire sterline) înainte de a intra în zona fără pașapoarte a Europei. Taxa se va aplica tuturor persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani și este valabilă pentru mai multe vizite pe parcursul a trei ani. În cele mai multe cazuri, se așteaptă ca aprobarea să fie acordată în câteva minute.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu