O ciudată 'pată albastră' observată de oceanografi în largul Groenlandei ar putea fi semnul că urmează o schimbare a vremii în Europa
Postat la: 28.06.2024 - 08:37
O „pată albastră" care nu ar fi trebuit să apară înainte de 2100 în largul Groenlandei ar putea fi începutul unor modificări climatice de amploare, iar climatologii sunt îngrijorați, conform La Libre Belgique.
Situată în largul coastelor Groenlandei, această "pată albastră de pe harta termică globală" ar fi legată de un fenomen climatic "foarte îngrijorător", crede Stefan Rahmstorf, un oceanograf german intervievat de reporteri. Întreaga emisferă nordică ar putea fi afectată de această schimbare.
„Modelele climatice au prezis acest fenomen pentru anul 2100, fără a fi sigur că se va întâmpla, dar cu siguranță nu pentru astăzi", explică el. „Această pată albastră reprezintă un loc în care temperatura scade. Încălzirea globală nu are ca rezultat doar încălzirea globală a planetei. Unele zone devin tot mai reci, cu o dereglare completă a anotimpurilor: prăbușirea curentului oceanic care alimentează emisfera nordică cu căldură", continuă oceanologul.
Care este consecința
Într-adevăr, această pată albastră este consecința sfârșitului curentului marin Gulf Stream. „Trebuie să evităm cu orice preț prăbușirea Curentului Golfului, este o catastrofă. Odată oprit, se așteaptă ca acest flux să stea departe o mie de ani sau mai mult. Iar studiile recente arată că riscul este mult mai mare decât credeam".
Consecința ar fi o scădere a temperaturilor în Europa occidentală și în țările din nord cu aproximativ 3 grade la fiecare zece ani. Iernile ar fi cu 10 până la 15 grade mai reci. Verile ar fi mai răcoroase. Temperaturile din iulie și august ar corespunde celor pe care le cunoaştem în lunile aprilie și mai.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu