O misiune chineză pe Lună a descoperit materiale si minerale care nu trebuia sa fie acolo

Postat la: 11.02.2024 - 09:02

În decembrie 2020, misiunea chineză Chang'e-5 a reușit să aterizeze cu succes pe suprafața Lunii, colectând roci și aducându-le înapoi pe Pământ. Acest eveniment a marcat o realizare semnificativă, fiind prima dată în ultimii 45 de ani când a fost prelevat material lunar.

Prin această misiune, s-au obținut mostre care au furnizat informații cruciale despre compoziția și istoria satelitului natural al Pământului. Una dintre descoperirile fascinante făcute în cadrul misiunii a fost identificarea unui mineral lunar necunoscut până atunci. Acest mineral, numit Changesite-(Y), nu mai fusese văzut niciodată înainte pe Lună.

Mineralul a fost găsit într-o regiune în care a aterizat nava spațială și se crede că s-a format în timpul etapei târzii de cristalizare a bazaltelor. Changesita-(Y) este transparentă, incoloră și constă în cristale columnare. Probele au confirmat, de asemenea, prezența apei pe Lună, care fusese detectată anterior de alte misiuni.

În plus, misiunea a descoperit rugină în rocile de la suprafață, ceea ce a fost o descoperire neașteptată. Acest lucru indică prezența fierului pe Lună și ridică întrebări cu privire la originea sa. În plus, cercetarea s-a concentrat asupra mineralelor de înaltă presiune care se formează ca urmare a impactului cu asteroizi sau comete.

Aceste minerale lipseau din eșantioanele anterioare colectate în timpul misiunilor Apollo și de către sovietici. Echipa a descoperit două minerale de șoc cunoscute, stishovite și seifertite, în aceeași mostră.

Aceste minerale au o compoziție similară cu cea a cuarțului obișnuit găsit pe Pământ, dar au o structură cristalină diferită datorită formării lor la presiuni și temperaturi ridicate. Prezența acestor minerale de înaltă presiune pe Lună este semnificativă.

În timp ce suprafața lunară este acoperită de cratere, astfel de minerale se găsesc rareori în eșantioanele lunare. O explicație pentru această raritate este că mineralele de înaltă presiune sunt instabile la temperaturi ridicate.

Condițiile din timpul evenimentelor de impact de pe Lună pot provoca un proces retrograd care destabilizează aceste minerale. Cercetătorii au găsit, de asemenea, un alt polimorf de silice, α-cristobalitul, despre care ei cred că este produsul original din care se formează stishovitul și seifertitul.

Echipa sugerează că este posibil ca seifertitele să se fi format din α-cristobalit în timpul procesului de comprimare, iar o parte din eșantion să se fi transformat în stishovit în timpul creșterii ulterioare a temperaturii.

Se crede că probele lunare colectate provin din craterul Aristarchus, în apropierea regiunii Oceanus Procellarum, unde a aterizat nava spațială. Materialul ejectat în urma evenimentelor de impact a ajuns în zona în care Chang'e-5 a recuperat eșantioanele.

Descoperirile acestei misiuni au fost publicate în revista Matter and Radiation at Extremes și oferă noi informații valoroase despre compoziția și istoria Lunii, precum și despre procesele geologice care au modelat-o de-a lungul timpului.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu