Oamenii de știință confirmă că "substanțele chimice veșnice" (PFAS) ajung în sânge prin contactul cu pielea

Postat la: 30.06.2024 - 12:41

PFAS, cunoscute sub denumirea de „substanțe chimice veșnice", pot ajunge în fluxul sangvin prin contactul cu pielea, conform unei noi cercetări. Potrivit studiului, substanțele chimice veșnice pot pătrunde în pielea umană, în timp ce autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană analizează posibilitatea interzicerii acestor substanțe toxice.

Substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS) sunt cunoscute drept substanțe chimice veșnice deoarece nu se descompun în mod natural și pot fi găsite în produse industriale și de consum comune, cum ar fi cosmeticele, dezinfectanții pentru mâini și hainele. PFAS pot provoca, de asemenea, probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul, afectarea ficatului, un răspuns mai slab al sistemului imunitar și greutate mică la naștere.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea Birmingham din Regatul Unit au testat 17 compuși diferiți care corespund cu substanțele chimice reglementate de legislația UE privind apa potabilă. Experimentând pe modele 3D echivalente de piele umană, care imită proprietățile pielii și sunt utilizate pentru testarea substanțelor chimice industriale periculoase, ei au constatat o absorbție semnificativă pentru 15 dintre cele 17 substanțe.

Deși este acceptat faptul că PFAS pătrund în organism prin inhalare sau ingerare, constatările, publicate în revista Environment International, aruncă o lumină nouă asupra modului în care substanțele chimice veșnice ajung în fluxul sangvin prin piele. Basile Ghesquiere, ofițer principal de politici și advocacy pentru sănătate și substanțe chimice în cadrul organizației non-profit Health and Environment Alliance (HEAL), a declarat pentru Euronews că înțelegerea căilor de expunere la PFAS ar putea ajuta factorii de decizie politică să stabilească cum și unde ar trebui restricționate aceste substanțe, de exemplu în industria textilă.

„Poluarea cu PFAS este peste tot", a spus Ghesquiere. „Trebuie să știți cum sunt expuși oamenii pentru a putea să o reglementați în mod corespunzător." Studiul a constatat, de asemenea, că substanțele chimice cu o lungime mai mică a lanțului au fost absorbite mai ușor decât compușii cu lanț lung - ceea ce este notabil, având în vedere că industria s-a orientat către PFAS cu lanț scurt pe baza convingerii că acestea sunt mai puțin toxice, au declarat cercetătorii.

Deoarece aceste substanțe sunt atât de răspândite, cercetătorii au declarat că studiile viitoare ar trebui să se concentreze pe riscurile pentru sănătate ale expunerii la o gamă largă de PFAS, mai degrabă decât să se concentreze pe un singur compus la un moment dat. Studiile anterioare au arătat că oamenii inhalează și ingerează frecvent substanțe chimice veșnice. În Europa, de exemplu, se estimează că 12,5 milioane de persoane trăiesc în comunități cu apă potabilă contaminată cu PFAS, potrivit HEAL.

În 2023, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a clasificat o substanță chimică (PFOA, sau acid perfluorooctanoic) drept cancerigenă pentru oameni. Agenția Europeană pentru Produse Chimice are în vedere interzicerea substanțelor chimice veșnice, dar planul s-a confruntat cu o rezistență intensă din partea industriei, care, potrivit lui Ghesquiere, ar putea încetini procesul de reglementare.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu