Omega 3 e la vrăjeală: Producătorii de somon de crescătorie hrănesc peștii cu ulei de canola modificat genetic

Postat la: 15.02.2024 - 17:39

Într-o întorsătură șocantă a evenimentelor, autoritățile din Norvegia au aprobat uleiul de canola modificat genetic (OMG) ca hrană pentru industria sa de creștere a somonului, în ciuda faptului că canola OMG este cultivată folosind un erbicid interzis, numit glufosinat, care a fost retras de pe piața franceză în 2017 pentru că a dăunat reproducerii umane.

Potrivit rapoartelor, Autoritatea Norvegiană pentru Siguranța Alimentară (NFSA) a aprobat uleiul de canola OMG pentru industria sa de somon, deoarece a fost modificat genetic în mod nenatural pentru a conține acizi grași omega-3, care, atunci când apar în mod natural în natură, sunt sănătoși pentru organism.

Cunoscut și sub numele de NS-B50027-4, uleiul de canola OMG a fost dezvoltat în mod special ca o sursă terestră de acizi marini "de pește", așa cum mai sunt numiți. Autoritățile norvegiene spun că acest lucru este benefic pentru mediu, deoarece somonii de crescătorie sunt deja hrăniți cu ulei de pește pentru a le crește nivelul de omega 3.

"Peștii sălbatici își obțin omega-3 din consumul de alge", relatează The Defender, citând GMWatch. "Dar stocurile de pește sălbatic sunt epuizate, iar prețul uleiului de pește a crescut, ceea ce înseamnă că cantitatea de ulei de pește din hrana somonilor a scăzut semnificativ în ultimii ani".

Uleiul de canola cu omega-3 "Aquaterra" este promovat ca fiind sustenabil în mass-media de către Nofima, un institut de cercetare norvegian care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare pentru industria acvaculturii. Oamenii săi de știință au efectuat cercetări asupra uleiului de canola omega-3 Aquaterra."

Se pare că uleiul de canola OMG rezolvă și o altă problemă majoră a industriei somonului de crescătorie din Norvegia: lipsa pigmentului natural "roz" din carnea de pește, roz care provine în mod normal din astaxantină, așa cum se dezvoltă în mod natural în somonul sălbatic pe măsură ce acesta își duce viața.

Somonul de crescătorie ar putea fi, din punct de vedere tehnic, somon la nivel științific, dar nu este deloc același lucru cu somonul sălbatic adevărat. Ca atare, Norvegia încearcă să sporească în mod artificial nivelurile de culoare în industria sa de somon de crescătorie pentru a face ca produsul final să pară mai plăcut ochiului și palatului.

Deși unora li s-ar putea părea că îmbogățirea hranei pentru pești cu ulei de canola OMG îmbogățit artificial cu acizi grași omega-3 este bună atât pentru oameni, cât și pentru mediu, de fapt, contrariul este adevărat.

Cercetări anterioare publicate în jurnalul PLoS One au constatat că culturile OMG cu adaos artificial de omega-3 dăunează mediului, inclusiv prin deformarea polenizatorilor, cum ar fi fluturii.

Dacă culturile OMG cu adaos artificial de omega-3 fac astfel de lucruri dăunătorilor culturilor, ce ar putea face oamenilor care consumă produsul final, în acest caz somonul hrănit cu OMG din fermele de somon "industriale" din Norvegia?

"Studiul nu a fost realizat pe canola modificată genetic, ci pe uleiurile de pește pe care astfel de culturi modificate genetic sunt proiectate să le conțină", a raportat GMWatch.

"Cercetătorii au descoperit că atunci când acizii grași omega-3 cu lanț lung care se găsesc în uleiul de pește - acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) - au fost hrăniți cu fluturi albi de varză, insectele au devenit adulți mai grei și au avut o frecvență mai mare de deformări ale aripilor."

Comentând aceste ultime evoluții, Dr. Angelika Hilbeck, cercetător științific principal la Institutul de Biologie Integrativă de la ETH Zurich din Elveția, a menționat că studiul în cauză oferă o perspectivă unică asupra pericolelor și riscurilor acestor tipuri de culturi OMG.

"Faptul că acești compuși [acizi grași omega-3 cu lanț lung] sunt noi în sistemele terestre a fost complet ignorat până la acest studiu", a declarat Dr. Hilbeck. "Îi felicit pe autori pentru că au ridicat problema acestui risc ecologic important înainte ca aceste culturi să fie plantate la o scară semnificativă."

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu