OMS ia in calcul varianta introducerii "pasapoartelor de vaccinare" pentru calatoriile internationale

Postat la: 14.01.2021 - 15:44

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va dezbate in scurt timp posibilitatea folosirii de certificate sau "pasapoarte de vaccinare" in calatoriile internationale.

Expertul departamentului de imunologie de la biroul european al institutiei, Oleg Benesh, a afirmat intr-o conferinta de presa online pentru presa rusa ca aceasta tema "se afla pe agenda Comitetului International pentru reglementari medicale si sanitare", transmite Agerpres. "Odata cu aparitia vaccinurilor eficiente si sigure impotriva coronavirusului, OMS studiaza temele legate de vaccinarea calatorilor internationali. Am dori sa amintim ca folosirea unui certificat international este o chestiune reglementata prin normele medicale si sanitare", a mentionat el.

Expertul a afirmat ca organismul international analizeaza aspectele stiintifice, juridice si etice ale acestei initiative. Benesh a declarat ca in prezent OMS actioneaza pe trei directii principale: recomandarea de vaccinare pentru persoanele care intentioneaza sa calatoreasca, aprobarea de catre tari a unor restrictii sau cerinte de vaccinare pentru persoanele care calatoresc si schimbul de informatii intre tari cu privire la procesul de vaccinare.

Rusia a fost una dintre tarile care au propus crearea de pasapoarte de vaccinare sau imunitate, iar Israelul va emite "pasapoarte verzi" persoanelor care s-au vaccinat, pentru a le inlesni circulatia, scrie EFE. In decembrie 2020, sefa Consiliului Federatiei Ruse (camera superioara a parlamentului rus), Valentina Matvienko, a criticat dur aceasta practica, pe care a calificat-o drept "antiutopie" care va incuraja discriminarea intre cetateni. Totusi, presedintele rus Vladimir Putin nu doar ca a sprijinit emiterea de pasapoarte de vaccinare, ba chiar a cerut guvernului rus, la 4 ianuarie, sa studieze posibilitatea prin care acest document poate capata valabilitate internationala.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu